Gyorsan halálos lehet, ha kutyánk olyan dolgokat nyel le, amit nem kellene

Bot, egy pár zokni, egy játék vagy épp ürülék: rengeteg gazdi küzd azzal a problémával, hogy kutyája olyan dolgokat nyel le, amit nagyon nem kellene. Néhányuk könnyedén áthaladnak bennük, de van, ami súlyos problémát okozhat. Rengeteg teória született már, hogy egyes kutyák miért viselkednek így, de ha az okot nem is tudjuk, a következményekkel és a megelőzéssel tisztában kell lennünk.

1. Szőr, levél és egyéb természetes anyagok

Habár nem tűnik veszélyesnek, az állatorvosok figyelmeztetnek: ugyanúgy halálos lehet a természetes anyagok lenyelése, mint az egyéb tárgyaké. A szőr, levelek lenyelése súlyos bélelzáródát okozhat, ami gyorsan halálhoz vezethet. A kutyák nem konyhamalacok, és a hiedelmekkel ellentétben a mai kutya gyomra nincsen vasból. Ha kóros mennyiségben eszik bármit, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

2. Ürülék-evés

Az ürülék evés, másnéven koprofágia az állatvilágban bonyolult folyamat: bár gusztustalan, de nem megfejtése nem egyszerű. Önmagában nem hogy életet nem veszélyeztető szokás, sőt: az állatvilágban a saját ürüléküket visszaevő állatok visszanyerik kiürített bélflórájuk valamint a tápanyagok egy részét. Azonban a háziasított kutyáknál már több összetevője lehet: összefüggésben állhat vitamin- vagy valamilyen tápanyag hiánnyal, cukorbetegséggel, de lehet egy rossz szokás is.

– Ilyenkor kiemelten figyelni kell a rendszeres féregtelenítésre

– Ha olyan területen lakunk, ahol egyéb házi-vagy vadállatok ürülékét is felehetik, egyeztessünk állatorvosunkkal, mert kutyánk kevésbé elterjedt parazitákkal is fertőződhet, amit a hagyományos féreghajtók nem oldanak meg

Az ürülék evésről bővebben itt olvashatsz.

3. Idegen tárgyak evése

Amelyik gazdi még nem látott ilyet, annak hihetetlen számba megy, de másoknak maga a hétköznapi rémálom: a PICA, a kóros evészavar. Játékok, kövek, ruhák – akár hatalmas mennyiségben is. Ha ezek közül a jelek közül bármit együtt észlelünk kedvencünkön, irány azonnal az állatorvos:

– hányinger – nyáladzás, ajkak nyalogatása

– hányás

– fájdalmas, duzzadt has

– étel megtagadása

– letargia

– depresszió – játék megtagadása, ingerlékenység, viselkedési változások

– a belek változása – hasmenés, székrekedés

Az állatorvos röntgennel teljesen be tudja határolni, hogy az idegen tárgy éppen hol tart, a kutya korától, állapotától méretétől valamint a lenyelt tárgy természetétől is függ, hogy az orvos milyen módszert alkalmaz az eltávolítására. Nem mindig a nagyobb tárgyak okozhatnak csak bajt.

Ezekre figyeljünk

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen tárgyat nyel is le kutyánk, járjunk utána, hogy mi lehet az oka, és törekedjünk a megoldás keresésre, megelőzésre, hogy többé ne forduljon elő.

– Mindig figyeljük kutyánkat, amikor kint van

– Ha ilyen gyanúnk van, használjunk rövid, nem kihúzható pórázt a sétákon

– Szedjük fel az összes játékot, ruhát stb., amikor elhagyjuk a házat, vagy nem tudunk figyelni a kutyára (ne felejtsük: kutyáink szeretik a tárgyakon érezhető illatunkat)

– Ha egyelőre sehogy nem távol tartható bizonyos tárgyaktól, használjunk szoba kennelt

– Figyeljünk az ágyneműjére: csakis biztonságos anyagokból, szakadásmentes ágyneműt használjunk

– Ne felejtsük el rendszeresen alkalmazni a parazita mentesítést

– Ismerjük fel a jeleket és a tüneteket

– Gondoskodjunk arról, hogy azonnali állatorvosi segítséget kapjunk, ha esetleg mégis baleset történik

– Kérjük szakember segítségét a leszoktatásban.

Ezeket is ajánljuk:

Miért esznek a kutyák füvet?

Kutyáink halálát okozhatja – a gyomor- és bélcsavarodás

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...