Saját KB bal
Saját KB jobb

Évente 63 ezer forint a kutyák utazása a BKV-n, Bécsben akár ingyenes, máshol furcsa szabályok élnek

A Pénzcentrum érdekes kutatása igen csak változatos képet mutat, ami a kutyák városi tömegközlekedését illeti országunkban és szomszédainknál. Nem állunk ugyan a legrosszabb helyen, de vannak nálunk sokkal szimpatikusabb szabályozások is.

Magyarország – felnőtt bérlettel megegyező ár

Magyarországot is nagyban érinti a kutyák A-ból B-be való eljutásának kérdése, hiszen a láncon tartott házőrzők csökkenő számával együtt egyenes arányban nő azon társállatok száma, akik sok helyre kísérik el a gazdikat.

Magyarországon viszonylag sokan tartanak kutyát: a törvény szerint mikrochip-el ellátott kutyák mellett még mindig rengeteg a regisztrálatlan gazdás illetve a kóbor vagy gazdátlan eb. Így teljes létszámukat nehéz behatárolni, de olyan 2-2,5 millióra becsülik, a fővárosban pedig legalább 150-200 ezer kutya él.

Magyarországon a BKK szabályai szerint zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. Díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák. Mindenki másnak azonban teljes árú mentejegyet (350,-, sofőrnél 450,-) vagy bérletet kell váltani, ami havonta 5 250 forintba, egy évre tehát összesen 63 ezer forintba kerül, és ez sehogyan sem lehet olcsóbb.

Mi újság máshol?

A Pénzcentrum utána járt: Budapesten túl a vidéki nagyvárosok sem mondhatók kifejezetten kutyabarátnak. Miskolcon, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is teljes árú jeggyel lehet csak kutyát szállítani.

Bécsben az éves bérlettel rendelkezők ingyen utaztathatják kutyájukat a tömegközlekedésen. Aki ilyennel nem rendelkezik, az félárú jegyet vehet kutyájának: 2,4 euro (740 forint) helyett 1,2 eurót (380 forint) kell fizetnie. Budapesthez hasonlóan, ha állatszállítóba befér egy kisméretű kutya, akkor ingyen utazhat, ahogy természetesen a rendőrségi és segítő kutyák után sem kell fizetni.

Pozsonyban félárú jegyet kell venni a kutyák számára. A kétzónás jegy, amely negyedóráig érvényes, 0,35 euróba (108 forint), a félóráig érvényes pedig 0,45 euróba kerül (139 forint).

Zágrábban a budapestihez hasonló a helyzet. Teljes árú jegyet kell venni a kutyáknak, amelyből a legolcsóbb 4 kunába kerül (166 forint) és 30 percig érvényes.

Ljubljanában érdekes a helyzet: a kutyák ugyanis ingyen  utazhatnak a helyi tömegközlekedésen, de csakis csúcsidőn kívül. Csúcsidőben – reggel fél hét és fél tíz között illetve délután egy és öt között – viszont egyáltalán nem szállhatnak fel a járművekre.

Belgrádban a 40 centiméternél nagyobb marmagasságú kutyák egyáltalán nem utazhatnak tömegközlekedésen, a többiek viszont ingyen használhatják a járatokat, viszont csak reggel kilenc és délután egy között, valamint hat óra után: csúcsidőben tehát itt sem utazhatnak állatok a tömegközlekedésen.

 

Ezeket is ajánljuk:

Tudtátok? A BKK-nak létezik egy „Hogyan utazzunk kutyával?” című kiadványa: ide kattintva megtaláljátok.

70 méternyi metrópénz elég lenne a fővárosi kutyák problémájának megoldására

Így utazzunk kutyával a közösségi közlekedés járatain

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Pénzcentrum
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...