Tiltólistás fajták – kik ők valójában?

Ha az internetet végigböngésszük és egyszerűen strigulázzuk a fajtákat, mindig van átfedés, de bőven meglepetés is. Lássuk, kik a legtöbbször tiltólistások, mi okuk volt felkerülni, és milyenek az esélyeik a show bizniszben.

A legveszélyesebb fajták felsorolásához a legtöbb lista az ember elleni támadások adatait veszi alapul, de sok statisztika például az áldozat által megnevezett fajtát veszi bele az adathalmazba, amiben sem az illető tudásszintjét, sem a stressz hatását nem ismerjük, ami alatt éppen állt a fajta-meghatározáskor.

Az internet általános toplistája

Amerikai pit bull terrier, német juhászkutya, chow chow, husky, malamut, boxer, német dog, tosa inu, rottweiler, dobermann, fila brasileiro, különböző farkas-hibridek és a bullmasztiff – utóbbival kapcsolatban érdekes megjegyezni, hogy rengeteg listán így szerepel a neve: „Bullmastiff (Presa Canario)”, és rendszerint inkább szerepel a Kanári-szigeteki kutya fotója.

_______________________________________________________________________________________________

A kanári szigeteki kutya egyébként 2001-ben szerzett hírhedtséget magának, amikor egy kutyapár, Bane and Hera megtámadtak és megöltek egy 33 éves Lacross edzőt, Diane Whipple-t egy San Francisco-i apartmanház folyosóján. Mint kiderült, a kutyákat eredetileg harcra képezték ki. A tulajdonost, Marjorie Knoller-t 15 év börtönre ítélték, amely ítélet mérföldkőnek számított abban az időben. (forrás: listverse.com)
_______________________________________________________________________________________________


Kanári-szigeteki kutya – fotó: www.dog.foto.com

Ehhez képest a rebellis internetes listák olyan fajtákat sorolnak legelőre, mint a jack russel terrier, a labrador, a bernáthegyi, a tacskó vagy az amerikai cocker spániel, amelyek teljesen más karakterek, mint az általános „harcikutya” kép a fejünkben.

Furcsa összehasonlítani, hogy a média által közvetített veszélyes fajták, akik állítólag leggyakrabban fordulnak ember ellen, sokszor nem fedik egymást az egyes országok hivatalos törvényeivel, amik a tiltott vagy korlátozás alá eső fajtákat tartalmazzák (ld. lejjebb). Nem nagyon találtunk például tiltólistán német juhászkutyát, német dogot, boxert, husky-t vagy chow chow-t, amely pedig az internetes listák mindegyikén szerepelt. 

A feketelistás fajták a világkultúrából nincsenek kitiltva, a teljesség igénye nélkül alig párat említünk közülük

– A Harry Potter filmekben Hagrid kiskedvencét, „Fang-et” egy nápolyi masztiff játssza

Mason egy angol masztiff, aki Michael Bay filmrendező saját kutyája. A szikla c. film főhőséről, John Patrick Mason-ről kapta a nevét. Feltűnt a Bad Boys II  és Transformers c. filmekben is. 2007-ben hunyt el. Mason előbb szerepelt a stáblistán, mint a robotok hangja

– A világhírű Twist Oliver Bill Sikes-jának hű csatlósa „Bulls Eye”, egy bullterrier volt

– A pit bullok nagy népszerűségnek örvendtek a korai 20. századi Amerikában, mint talizmánok: gyakran megjelentek a hadsereg toborzási plakátjain és egyéb reklámokban. A pit bullok háromszor szerepeltek a Life Magazine címlapján – többször, mint bármilyen más kutya. Nem egy, de rögtön két reality TV show is ment, amelyben pit bullok szerepeltek: a Pit Bulls and Parolees valamint a Pit Boss.

 

Végezetül pár érdekes adat a világból a fajtákra nézve

Németország „csak” bulltípusúakra megy (2001 óta)

Amerikai Pit Bull Terrier
Amerikai Staffordshire Terrier
Staffordshire Bull Terrier
Bull Terrier

Dániában 2011 óta az alábbi fajták importja, tenyésztése és eladása tilos

Amerikai Pit Bull Terrier
Amerikai Staffordshire Terrier
Amerikai Bulldog
Tosa Inu
Kangal
Kaukázusi juhászkutya
Tornjak
Fila Brasileiro
Délorosz juhászkutya
Sarplaninac
Ezek keverékei

Spanyolországban 2002 óta korlátozás van életben 8 fajtára, liszenszhez kötött a tartásuk, és a tulajdonosnak többek között büntetlen előéletűnek kell lennie.

Nagy-Britannia (Kivéve Észak-Írország) – 1997 óta tenyésztésük, eladásuk, vásárlásuk, cseréjük tilos

Amerikai Pit Bull Terrier
Argentin dog
Fila Brasileiro
Tosa Inu

Olaszország 2003 magáévá tett egy 92 fajtából álló listát, amelyek tartása tiltott lett vagy korlátozás alá esett. Többek között a Border Collie és a Welsh Corgi is felkerült. 2007-ben felülvizsgálták a törvényt és lerövidítették a listát. 2009-ben törölték a teljes listát, és ma már inkább arra fókuszálnak, hogy a tulajdonosok pórázzal és szájkosárral biztosítsák a polgárok biztonságát (kistestű fajtákra is vonatkozik).

Romaniában 9 fajta esik korlátozás alá 2002 óta, bizonyos fajtákhoz pedig pszichiáteri alkalmassági bizonyítvány valamint bírósági határozat szükséges. A komondor és a kuvasz szerepel a szájkosárra kötelezett fajták sorában.

Norvégiában 2004 óta van tiltólistán a 6 legádázabb.

Argentin dog
Amerikai Pit Bull Terrier
Amerikai Staffordshire Terrier
Tosa Inu
Cseszlovák farkaskutya
Fila Brasileiro

Az Amerikai Egyesült Államokban nincs egységes szövetségi törvény a fajta alapú korlátozásra, csak a kutyaverekedtetésre és erre való edzésre. De a helyi hatóságok többszáz törvénnyel rendelkeznek több mint 20 fajta birtoklásának korlátozására (többek között a kuvaszra is).

Ukrajna érdekes, 1998 óta van korlátozás az ún. veszélyes fajtákra, ami nem kevesebb, mint 85 kutyát tartalmaz – a kuvasz szintén szerepel rajta valamint a komondor is helyet kapott.

Belorussziában 2012 óta mintegy 45 fajta áll korlátozás alatt, tenyésztési- és tartási bizonyítvány hiányában sétáltatni sem lehet őket. A listára a komondor is felkerült. (forrás: petolog.com)

 

Idevágó cikkek a tiltólistás fajták témájában:

Kutyajogsi külföldön

A hatóságok egy autista kislány, később egy autista fiú kutyáját is elkobozták fajtája miatt

Dániában öngyilkos lett egy elaltatott pit bull gazdája

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...