Kutyakozmetika – Vajon hol a határ a kutya valós szükséglete és a gazdi kreatív vágyainak kiélése között?

Miért van szükség kutyakozmetikára, és vajon hol húzódik a határ a kutya szükséglete és a gazdi kreatív vágyainak kiélése között?

A kutyák külsejének ápolása nagyjából azóta része az ember életének, amióta a kutya velünk él. Kb. 500 évvel ezelőtt is gondosan ápolták a munkakutyákat, például megnyírták a terelő kutyákat és kifényesítették a vadászkutyák szőrét. A tudatos szépítkezés azonban a 15. században kezdődött el, amikor kifejezetten esztétikai célból kezdték el szépíteni a kutyákat, hiszen nagyjából ekkor kezdtek el házi kedvencként is funkcionálni. Ebben az időben még lovászmesterek ápolták a kutyaszőrt.

Aztán elindultak a dog show-k vagyis kutyakiállítások és tenyészszemlék szervezése is, és ezzel párhuzamosan olyan fajták jöttek létre, melyek megjelenéséhez szorosan hozzátartozik egy jellegzetes nyírás. Ilyenek például az uszkárok.  A kutyakozmetika ekkor kezdte el virágkorát élni. Már nemcsak higiéniai és tisztálkodási és praktikus szőrnyírási feladatai volták, hanem sokkal kreatívabb és látványosabb küldetése lett.  Szinte elengedhetetlen részévé vált a kiállítások világának és valahol itt kezdődhetett el az az ámokfutás, ami a mai extrém kutyakozmetikához vezetett.

Félreértés ne essék, szükségesnek és fontosnak tartom a kutyakozmetikát, és maximális tisztelettel adózom minden kutyakozmetikusnak, aki képes órákon keresztül bontogatni egy becsomósodott bundát, bolhát irtani, mentett kutyát loncsosból felismerhetetlenül széppé varázsolni pár óra alatt, gondosan ápolni és szépíteni egy kutyát – természetesen a megfelelő szakmai háttérrel. Biztos vagyok benne, hogy a kutyák egy részének nem a legkedvesebb elfoglaltsága a kutyakozmetika, de így van ez az állatorvossal is, mégis el kell vinnünk őket néha.

Azt gondolom, hogy egy profi kutyakozmetikus képes úgy bánni egy szorongó kutyával, hogy a szükséges kezelés a lehető legkevesebb stresszel és szorongással járjon a kutyának és abban is biztos vagyok, hogy sok kutya pedig kifejezetten szereti a wellnesst. Még a kiállításra készülő kutyák puccba vágása is érthető számomra.

De erre egyszerűen nem találom a magyarázatot, sem a szavakat!

Vagy erre:

Az internetet böngészve az „extreme grooming” kifejezésre rákeresve ennél még sokkal hihetetlenebb dolgokat is találunk, a szó legrosszabb értelmében. Nem vitt rá a lélek, hogy még több fotót hozzak ide, hiszen már ezek is elmondanak mindent.

Szerencsére nálunk még nem sokszor találkozunk ilyen valódi extrém esetekkel és próbálom elhinni, hogy azért, mert nincs rá kereslet. Az Egyesült Államokban viszont már expók, versenyek és kiállítások is léteznek extreme grooming kategóriában.

Vajon hol volt az a pont, amikor először valaki azt gondolta, pink színűre festem a kutya szőrét és M&M’s cukorkákat nyírok bele? Vagy oroszlánná alakítom, esetleg kis lovacskára nyírom és a tökéletes összhang kedvéért egy nyerget is rakok rá?  Vagy nem is, legyen inkább pandamaci vagy szivárványszínű virágoskert méhecskével…

Van valakinek erre értelmes magyarázata?

Kérlek, segítsetek megérteni! Kutyakozmetikusok véleményét is nagyon várom kommentben!

…és egyébként nem kellene ezt betiltani? Mint ahogy nincs jogunk éheztetni, kínozni, rosszul tartani és megnyomorítani őket, úgy a méltóságukat sincs jogunk elvenni.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarat.hu)
Fotók: foxnews, hotdoggrooming
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...