Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels.com

Fél a kutyám a víztől, mit tegyek?

Szerencsére egyre több kutyastrandon lehet már nyáron fürdetni a kutyákat, sőt együtt fürödni, játszani velük a vízben, ami nagyon jó móka a nyári forróságban.

Nemcsak, hogy jó móka, de kifejezetten hasznos, ha a kutyádat be tudod küldeni valamilyen vízbe egy meleg, nyári séta alkalmával. Tehát nemcsak kellemes tud lenni, ha kutyád szeret úszni és pancsolni, hanem hasznos is.

Igen ám, de mit tegyen az, akinek a kutyája fél a víztől? Először is ne gondolja azt, hogy a kutyájával valami baj van. Nem igaz, hogy minden kutya tud úszni, hogy így születnek. Ezért ehhez ugyanúgy hozzá kell szoktatni, mint bármilyen új dologhoz az életében.

Karay Zoltán kutyatréner három típusra osztotta a kutyákat és eszerint ad tanácsot, hogyan szoktasd a kutyát a vízhez, és hogyan szerettesd meg vele az úszást.  Egy dolog biztos, minden félelemnek két oka lehetséges, az egyik, hogy a dolog teljesen ismeretlen a kutya számára, a másik pedig, hogy nem fokozatosan lett megismertetve vele.

  1. Ha a kutyád szociális, szeret játszani más kutyákkal és keresi a társaságukat.  Látogass el vele olyan vízparti szakaszhoz, ahol több kutya is játszik a vízben, egymással vagy gazdáikkal. Szép lassan közelíts a part felé pórázon, de ne húzd arra a kutyát, hagyd, hogy ő maga akarjon a közelükbe menni. Amikor azt látod, hogy már nagyon menne, akkor határozottan hagyd el a terepet. Ez azért fontos, hogy az az emlék rögzüljön benne, hogy ez egy kellemes dolog, amit meg akart nézni. Fél óra múlva kb. menjetek vissza, észre fogod venni, hogy sokkal jobban szeretne már a víz felé menni. Ekkor már nyugodtan engedd el, ha jelzi nyüszítéssel, ugatással, hogy nagyon akar menni. Lehet, hogy nem fog elsőre belemenni a vízbe és attól se félj, hogy el fog merülni. Ezt a bizonytalansága nem fogja engedni.
  2. Ha kutyád nem jön ki más kutyákkal, vagy bizonytalanabb habitusú, akkor olyan helyre vidd, ahol nincsenek kutyák a vízben. Kedvenc játékával kezdj el játszani a parton és szépen lassan óvatosan közelíts a víz felé. Fokozatosan dobd közelebb a vízhez a játékot és ha már úgy látod, hogy nem zavarja a víz közelsége, akkor mehet pár centiméterre a parttól. Ne várd, hogy azonnal úszni fog, lassan, fokozatosan próbáld egyre beljebb vinni.
  3. Ha a kutyád nem játékos, akkor neked kell példát mutatnod és be kell menned a vízbe, de persze csak szépen lassan bokáig és később beljebb, ha már magabiztosan viselkedik a kis vízben.

Fontos szabály minden esetben, hogy soha ne húzd be pórázánál fogva, erőszakkal a kutyát a vízbe, nem igaz, hogy bele kell dobni és azonnal úszni fog. Lehet, hogy pár pillanat múlva ráérez az úszás technikájára, de ha ez egy sokk lesz neki, akkor nem fogja szeretni a vizet, sőt. Ezzel a módszerrel biztos, hogy nem teszel jót neki.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Karay Zoltán: Út a problémamentes kutyához.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...