Új családtag érkezik

Sok család életében elérkezik a pillanat, amikor a gyerekek bejelentik, hogy szeretnék, ha nekik is lenne egy saját kutyájuk. A szülők örömmel teljesítik gyermekeik kérését és beleegyeznek abba, hogy egy házi kedvenccel bővüljön a család. Egy kutya érkezését azonban több felelős döntés kell, hogy megelőzzön!

A döntést meghatározzák a várható költségek is

Egy ilyen döntés kapcsán felmerül a szülőkben, főleg, ha felelősen viszonyulnak a kérdéshez, mekkora összegbe fog számukra kerülni a kutyatartás. Egy egyszerű kalkulációval ez könnyen kiszámolható, csak számba kell venni a felmerülő tételeket.

Honnan szerezzük be az új kutyát?

Ha valaki nem az örökbefogadás mellett dönt (bár ez lenne a legfelelősebb döntés), akkor egy kutya ára sok mindentől függ. Vannak tenyésztők, akik az aktuális trendeknek és a felmerülő költségeinek megfelelően szabják meg egy kölyökkutya árát. Ha tőlük vásárolnak, már oltva, chippel ellátva és féregtelenítve kerülnek az új tulajdonoshoz. Ha tőlük veszünk, nincs más dolgunk, mint meglátogatni a helyi állatorvost, aki megvizsgálja a kutyát és a mikrochipet a nevünkre írja.

Másik, és egyértelműen jobb megoldás, ha valamelyik menhelyen nézzük ki új kedvencünket. Ebben az esetben ivartalanítva és féregtelenítve vehetjük át új kedvencünket. Ebben az esetben is várható, hogy chippel ellátják őket és az oltásokat is megkapják. Az örökbefogadás segít a menhelyen lévő kutyáknak abban, hogy egy szerető közösségbe kerüljenek és lényegesen jobb körülmények között élhessenek tovább.

Milyen eszközöket szükséges beszereznünk az új családi kedvenc számára?

Ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyibe kerülhet számunkra a kutya beszerzése, végig kell gondolni milyen eszközökre is lesz szükségünk? Nézzük meg, melyek a legfontosabbak:

  • fekhely,
  • etető és itatótál,
  • sétáltatáshoz hám és szájkosár.

A következő tételek a játékhoz kapcsolódnak. Mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy rendelkezzen a kutya a számára megfelelő játékokkal. Legfontosabb lehet a rágóka, labda vagy a megunhatatlan gumicsirke. Ezeken kívül még sok egyéb is szóba jöhet, vannak extrák, amiket nem minden kutyabarát engedhet meg magának. Ilyen lehet a jó minőségű jutalomfalat, a ruha, illetve a rendszeres kutyakozmetika költsége.

Az étkezés talán a legfontosabb része a kutyatartásnak. Vannak akik nem tulajdonítanak jelentőséget ennek, de az állatorvosok egybehangzóan javasolják, hogy házi kedvencünknek kifejezetten számára készített eledeleket vásároljunk. Ezek biztosítják ugyanis azt, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásban legyen részük. Ez pedig azt jelenti, hogy megfelelő lesz a vitamin, ásványi anyag, nyomelem-bevitel. Ha erre odafigyelünk, gyermekeink új kedvence hosszú ideig lesz velünk és várhatóan egészséges marad.

Mi a teendő azonban betegség idején?

Az állatorvosi vizsgálatokra mindenképpen szükség van. Igaz ez attól függetlenül, hogy milyen anyagi helyzetben van a kutya gazdája. Az együtt töltött hosszú idő alatt erős kötődés alakul ki az állattal és bármilyen probléma esetén a gazda szinte bármit hajlandó megadni a kutyájának. Erre pedig tipikusan akkor kerül sor, amikor a kutya megbetegszik. Ma már mindenféle kutya betegséget is gyógyítanak az állatkórházak, az árak viszont igencsak magasak. Mit tud tenni a gazda, ha állatorvosi vizsgálatokra, beavatkozásra van szükség?

A kedvenc gyógyítása személyi kölcsön felvételével

Amennyiben az állat gazdája nem rendelkezik elég pénzzel, előfordulhat, hogy azért vesz fel személyi kölcsönt, mert ki kell vizsgálni és meg kell műteni a kutyát. Egy komoly beavatkozás akár 300 ezer forintban is kerülhet. Ilyen esetben érdemes pénzügyi összehasonlító weboldalakat meglátogatni, mint az instacash.hu, és kiválasztani a legkedvezőbb hitelterméket. Ha a kölcsönből finanszírozott beavatkozás által a kedvenc még sokáig a gazdával marad, bizonyosan azt mondja majd, hogy a kifizetett kamatok ellenére megérte.

Végezetül, mennyi is az annyi?

Fenti információk összesítéseként számoljuk össze, végül is mennyibe kerül az új családtag érkezése. Tenyésztőtől vásárolt eb esetében számolhatunk 40 – 50 ezer forintos árral. Az állatorvosi költség nagyjából 10 ezer forint. Ha az előzőekben említett tételeket beszerezzük, 10 – 15 ezer forinttal kalkulálhatunk az eszközökre. Összesen ezek akár 60 – 75 ezer forintot jelenthetnek.

Amennyiben állatmenhelyről fogadunk örökbe kutyát, akkor is fizetünk valamilyen támogatást vagy adományt, jellemzően 15 ezer forint körüli összeget. Ebben az esetben az induló költség 35 – 40 ezer forint lesz.

A beszerzési költség mellett pedig a havi kiadásokra kell felkészülni, amiben az eledel, az orvosi költségek és az esetleges eszközök vásárlása, pótlása, valamint előre nem várt kiadások szerepelnek. Ha mindent figyelembe veszünk, nagyságrendileg havi 15 – 20 ezer forintos havi költséget fog jelenteni az új kedvenc havi szinten a család számára.

(x)

 

Forrás: InstaCash.hu
Fotó – index fotó: pexels.com
Promóciós tartalom
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...