Kutyával utazunk

Tippek, hogy ne fussunk lépre

Nyaralás tervezésekor sok teendőnk van, és általánosságban igaz, hogy jobb még itthonról körültekintően utánanézni a dolgoknak, mint a helyszínen szembesülni esetleges nehézségekkel. Ha kutyánkkal utazunk, akkor ez talán halmozottan is így van. Nem elég megnézni, hogy a szálláshely, ahol foglalunk kutyabarátnak hirdeti magát, győződjünk meg róla még a foglalás előtt, hogy valóban ideális-e a kutyánk számára is. Mit is jelent ez? Legyen pihe-puha kutyafekhely, vagy kutyamenü? Nem feltétlenül! Ennél sokkal hétköznapibb dolgokról van szó, amelyek meg nem léte megkeserítheti a pihenésünket.

Az úticél

Párizs szeptemberben vagy a Balaton nyáron valódi álom úticélok, csakhogy nem feltétlenül kutyával. Nézzük meg, hogy megérkezve milyen programokat tudunk közösen űzni, milyen kikapcsolódási lehetőségek kínálkoznak a kutyákkal utazóknak. Példánknál maradva, a Louvre-ba biztosan nem mehetünk be kutyával, de felejtsük el a galériákat és az Eiffel tornyot is, nem beszélve a tömegről. A Balaton nagy részén szezonban tilos a kutyákkal a partnak még közelébe is menni, de Fonyódon például kifejezetten kutyások számára létesítettek strandot és a város hozzáállása is jóval pozitívabb a kutyások felé. Az úticél kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy olyan programlehetőségek legyenek a közelben, amelyeket együtt élvezhetünk.

Nemcsak programlehetőségek, de egyéb szolgáltatások megléte is fontos, hogy felhőtlen legyen a kikapcsolódás: ha kutyánknak baja esik vagy beteg lesz, fontos, hogy legyen a közelben állatorvos. Ha nem autóval érkezünk, nem árthat, ha a helyi közlekedést is igénybe tudjuk venni kutyával, ennek is nézzünk utána, főképp, ha külföldre utazunk.

Külföldi utaknál fontos szempont lehet még a célország állattartási kultúrája. Nem kell messzire utaznunk, hogy a veszettséggel, a szívférgességgel és egyéb fertőző betegségekkel még komolyan küzdő országba jussunk. A kóbor kutyák és macskák hadai az utcákon szintén nem túl kellemesek, ha kedvencünk is velünk van, nem beszélve a köztisztaságról. Kétszer is gondoljuk meg, hogy kutyánkat olyan helyre vigyük, ahol a csapvíz nem ivóvíz minőségű. Nem azt mondom, hogy alapos körültekintés mellett, rutinos utazók ne induljanak útnak, csak azt, hogy nem biztos, hogy ez az ideális.

A szálláshely

Manapság már számos szálláshely nyilvánítja magát kutyabarátnak. Nincs sem hazai, sem nemzetközi szabályrendszer erre, ez legfőképp hozzáállás kérdése . A saját definícióm szerint kutyabarát szálláshely az, ahol a kutya is szívesen látott vendég és én semmilyen hátrányt nem szenvedek abból, ha a kutyám is velem van. Mit jelent az, hogy semmilyen hátrányt? Először is, a szálláshely szolgáltatásait ugyanúgy igénybe vehetem, mint a többi vendég. Tehát, az étterembe, a parkba, a kézműves foglalkozásra és a kinti jógaórára ugyanúgy velem tarthat a kutyám, vagy, amíg én külön programokon veszek részt, addig az elhelyezése megoldható (kutyasétáltató szolgáltatás, kutyaszitter vagy csak simán a szobában hagyhatom). Nem kutyabarát az a szálláshely, ahol a kutya csak a kijelölt kutyás szobákban lehet, de ott nem maradhat felügyelet nélkül.

Volt már szerencsém olyan helyen megszállni, ahol a háziasszonynak 3 macskája is volt… nem kell ecsetelnem, hogy Tatyi terrier vérmérsékletével ez mennyire bizonyult pihentetőnek. Számomra fontos szempont az is, hogy a kert/udvar/park, stb. könnyen elérhető legyen. Nem reális, hogy a harmadik emeleti szobából, a lépcsőn kell minden alkalommal levinni az ebet dolgát végezni, és izgulni, hogy nehogy a perzsaszőnyegre ürítsen közben. Egy kutyabarát szálláshelyen erre odafigyelnek, és általában földszinti, lehetőség szerint kertkapcsolatos szobát adnak a kutyával érkezőknek. Ezeknek a dolgoknak azonban többnyire nekünk kell utánajárnunk.  

Profi tippek a tökéletes kutyás nyaralóhely megtalálásához:

  1. Kutyafuttató, kutyás park a közelben – fórumokon, kutyás csoportokban hamar híre megy ezeknek, de google maps-en is megnézhetjük
  2. Kutyás strand vagy fürdési lehetőség a közelben – tengerparton ráadás, ha van édesvizes kutyazuhany
  3. Nincs extra költség – külföldön bevett szokás extra takarítási költség felszámolása a vendégházakban és airbnb szállásokon, amelyet megemelnek, ha kutya is megszáll a szálláson
  4. Kertkapcsolatos szoba, extra szemetesek és zacskók a szálláshely udvarán
  5. Itató- és etetőtálkák, kutyatörölköző biztosítása
  6. Lehetőség a kutya ételének elkészítésére (ha nyersen etetsz, akkor ez fontos lehet)
  7. Kutyakozmetikus, kutyasétáltató a környéken
  8. Külön programok kutyásoknak: kirándulások, kutyás túrák szervezése, kutyás jógaórák vagy futóedzések, SUP dog lehetőség, stb.

Ha megtaláltátok az ideális kutyás szálláshelyet, ne felejtsétek el velünk is megosztani, és nagyon fontos, hogy ne csak elvárásokkal érkezzünk, hanem mi is legyünk figyelmesek a többi vendég felé, tartsuk be a kutyás etikettet!

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme
Képek: @tatyiandme & @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...