Flickr

Mit csináljunk, ha a kutyánk összeverekedik egy másikkal

Hogyan előzzük meg a bajt és mit tegyünk, ha már megtörtént.

Az első és legfontosabb, amit muszáj megérteni és tudatosítani minden gazdinak, hogy NEM nyúlunk két verekedő kutya KÖZÉ puszta kézzel.  Szinte biztos, hogy nem úszod meg harapás vagy karmolás nélkül. De ne szaladjunk ennyire előre. Két kutya verekedését minden esetben megelőz egy kiváltó ok, amit lehet, hogy észre sem veszünk, mert számunkra annyira banálisnak tűnik.

Amit viszont észreveszünk, ha odafigyelünk a saját és körülöttünk lévő kutyákra, az a TESTBESZÉD, mely tökéletesen elárulja támadás első jeleit. Ha ezeket beazonosítjuk időben, akkor nagy eséllyel meg tudjuk előzni a verekedést és ez lehet az egyetlen reális opciónk, kutyánk testi épségének megóvására!

Ezen a ponton nem tudom kihagyni azoknak a gazdiknak a megszólítását, akik a parkba, vagy a futiba tulajdonképpen csevegni járnak le és egyáltalán nem figyelnek a kutyájukra. Az egyik nem zárja ki a másikat! Nagyon jó kis társaságok szoktak kialakulni az egy helyen sétáltatók között és nyilván nem kell elkerülni egymást, de beszélgetés közben se veszítsétek szem elől soha a kutyátokat! (Köszönöm a figyelmet, vissza a témához.)

Tehát a támadás első jelei. A kutya kihúzza magát, füleit előre mereszti, rezzenéstelen a tekintete és a farkát a magasba emeli. A támadásra kész kutyák közül sokan morognak is és fogaikat is megvillantják. Ez utóbbi inkább a bizonytalan kutyákra jellemző és ők csak a legvégső esetben támadnak. Amikor ilyen jeleket látsz a kutyádon, akkor itt, ezen a ponton ő még képes figyelni külső ingerre, tehát ki tudod hozni a szituációból. Nagyon kell figyelni, mert ha lemaradsz erről a pillanatról és a kutya támadásba lendül, akkor már kiabálhatsz, szaladhatsz, nagyon kevés az esély, hogy rád figyeljen. Ha sikerült elkapnod a pillanatot és rád figyel, akkor beszélj hozzá, vond magadra a figyelmét. Itt például nagyon fontos, hogy stabilan behívható legyen a kutya, tehát ezért is tanuljátok meg és ne hagyjátok a kutyára, ha nem mindig jön oda hozzátok, ha hívjátok. Ugyanis ha jó a kapcsolatotok és megvan a tisztelet, akkor a kutya kijön a szituációból és boldogan megy oda hozzád, hogy megfeleljen.

Ha sikerült kivédeni a bajt, akkor hárítsd el a kiváltó okot. Ha játékon, vagy ételen vesznek össze, akkor azt távolítsd el, ha két domináns kan kapott össze, szeparáld el őket. Amennyiben csak egy szimpla játék fajult verekedésig, akkor figyeld őket és ahogy durvul a dolog, azonnal szólj rájuk!

Ha megtörtént a baj

Óriási lélekjelenlétre van szükség ahhoz, hogy durva verekedést meg tudj állítani. A legnehezebb ilyenkor higgadtnak maradni, pedig csak így fog menni. Először is vizsgáld meg, hogy melyik kutyának nagyobb az intenzitása, ő lesz az, akit szabályoznod kell. Várd ki azt a pillanatot, amikor odaférsz hozzá és széttárt ujjakkal érintsd meg az oldalán, majd olyan gyorsan vedd el a kezed, mintha az életed múlna rajta. Az érintés hatására a kutya szája kinyílik és elengedi a másik kutyát. Ezzel kizökkented őt a harapásból, de tovább kell menned, hogy ne forduljon vissza a másik kutyára. Ekkor ragadd meg a nyakörvét, vagy a grabancát és rántsd meg, majd lazíts rajta. Ezt többször is végezd el, amíg a kutya át nem kapcsol teljesen.

Ez egy módszer, ami segíthet véget vetni egy verekedésnek, de koránt sem veszélytelen így én senkit nem bíztatok arra, hogy kellő rutin, bátorság és lélekjelenlét nélkül belevágjon, pláne két nagytestű kutya esetén. Csak és kizárólag azért került bele ebbe a cikkbe, hogy ha már ott vagy egy ilyen szituációban és egyszerűen nem bírod nézni, ami a kutyáddal történik, akkor legalább tudd, hogyan fogj bele, hogyan közelíts.

Ha egy nagy kutya szorongat egy kicsit

A következő módszer pedig kizárólag vészhelyzet esetén alkalmazható, olyan esetben például, ha egy yorkit szorongat egy nagytestű kutya és éppen prédaként szétszedni készül. Ilyenkor, de csakis ilyenkor a támadó kutyát a nyakörvénél, vagy a pórázánál fogva addig kell a magasba emelni, amíg a mellső két lába nem éri a földet majd tartsuk így addig, amíg el nem engedi a kiskutyát. Ez addig fog tartani, amíg a kutyának be nem kapcsol a túlélési ösztöne és levegő után kezd kapkodni.

Köszönjük Karay Zoltánnak a szakértést, akinek az Út a problémamentes kutyához című könyvében még sok ilyen hasznos tippet találtok.

 

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: Karay Zoltán: Út a problémamentes kutyához
Fotó: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...