Útmutató kölyökkutyákhoz

Édes kis szőrgombócok csupán, amikor először látjuk őket, és néha úgy tűnik, egy szempillantás alatt nőnének nagyra. De mi megy végbe valójában addig, amíg a kiskutya és a gazdi tényleg elkezdheti közös életét? A www.thesprucepets.com röviden összefoglalta, milyen fontos fázisok vannak egy ebek életének első 12 hetében.

#1 Újszülött kölykök

Nem látnak, nem hallanak, a második- negyedik hétig nincsenek fogaik sem. Melegségre, anyjuk óvó közelségére van szükségük.

kutyabarat kutyabarát

#2 Az első két hét

Felváltva alszanak és szopnak, így az első hetekben súlyuk megduplázódik. Ha egy-egy kölyök mégsem gyarapodik úgy, mint társai, állatorvosi beavatkozás szükséges, mert lehet, hogy betegség okozza a lemardást.

#3 A második és a negyedik hét között

10-14 napos korukban kinyílik a szemük (látásuk csupán a nyolcadik hét végére tökéletesedik), és valamennyire már hallanak is. Születésük után 15-21 nappal készek felfedezni a körülöttük lévő világot: lábra állnak, és nemsokára megteszik első lépéseiket. 3-4 hetesen már próbálkozhatsz a szobatisztaságra neveléssel, kis lépésekben.

#4 A negyedik és a tizenkettedik hét közötti időszak

Nagyon fontos szakasz a szocializáció szempontjából, ráadásul a kölyökkutyák általában ekkor hagyják abba a szopizást. Ideje közel engedni őket az emberekhez, beleértve a gyerekeket is, akik tudják, hogyan kell bánni az állatokkal.

kutyabarat kutyabarát

#5 A nyolcadik és a tizenkettedik hét között

A kiskutyák megértek rá, hogy anyjuktól elválva új családban, kétlábúak között kezdjék meg életüket. Csodás kalandok várnak gazdira és ebre.

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.thesprucepets.com

Képek: Unsplash
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...