Saját KB bal
Saját KB jobb

Hagyd, hogy az orra vezessen!

Tavasszal éled a természet, és rengeteg új illat, szag és aroma vonzza kutyánk érzékeny orrát. Valljuk be őszintén, többnyire inkább elhúzzuk vagy elhívjuk ebünket, és nem hagyjuk, hogy kiélvezze a természet nyújtotta lehetőségeket és kedvére szaglászhasson.

Pedig a kutyáknak ez hatalmas élményt jelent, olyan, mint amikor mi egy érdekes kiállításra megyünk el, vagy nézelődünk egy új városban. Kutyáink számára frusztráló lehet, hogy folyamatosan siettetjük őket és nem hagyjuk, hogy elmerüljenek a szagok élvezetében. Olyasmi érzés lehet ez nekik, mintha minket egy idegenvezető folyamatosan noszogatna, hogy haladjunk már, pedig még körül sem néztünk rendesen.

kutyabarat kutyabarát

Természetesen egy szaglászós séta nem ugyanaz, mint a rendes rutin sétáltatás, vagy mondjuk egy közös futás vagy túrázás. Ezeknek mind-mind más célja van, ezért érdemes a szaglászós sétákat külön kategóriába sorolni. Néha mi találjuk ki a programot, és kutyánk elkísér minket, néha azonban mi is megtehetjük, hogy csak asszisztálunk az ő kikapcsolódásához.

Egy szaglászós séta során a kutyánk kutyaként viselkedhet, teljesen kikapcsolódhat és a szagokból rengeteg új impulzus éri. Ugyan fizikailag kevésbé fárasztó egy ilyen kiruccanás, mivel nem fogunk akkora távolságokat megtenni, mint ha mi diktálnánk a tempót, kutyánk a séta végére mégis telítődni fog információval és kellemesen elfárad. Adjuk meg néha a kutyánknak, hogy az orránál fogva vezessen minket, és meglátjuk, milyen jó hatással lesz ez az ő közérzetére és a kapcsolatunkra is.

kutyabarat kutyabarát

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Karen B. London PhD.
Alkalmazott állatviselkedés-kutató és kutyatréner; a munkakutyák súlyos viselkedési zavaraival és agressziójával foglalkozik. Eddig 5 könyve jelent meg a kutyakiképzés és viselkedés témakörében.

https://thebark.com/content/take-your-dog-sniffari
Fotók:@flick
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...