5 egyszerű tanács, amit minden gyermeknek meg kellene tanulni

Sok időt és energiát szánunk arra, hogy a kutyáinkat az emberi elvárásoknak megfelelő viselkedésre neveljük, és ebbe az is beletartozik, hogy megtanítjuk nekik, hogyan viselkedjenek gyermekek közelében. A váratlan viselkedés, hirtelen közeledés azonban még a legjobban nevelt kutyákat is megijesztheti, ezért fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk arra, hogyan közeledjenek a kutyákhoz, hogyan viselkedjenek kutyák környezetében. Tanítsuk meg gyermekünknek ezt az öt dolgot, a saját biztonsága érdekében!

1. Csak akkor közeledjünk egy kutyához, ha a Gazdi megengedi!

Sokszor tapasztaljuk, hogy kisgyerekek odaszaladnak ismeretlen kutyákhoz, akár az utcán vagy a parkban, úgy, hogy a szülők meg sem bizonyosodnak arról, hogy a kutya barátságos. Még a legaranyosabb kutyának is lehet rossz napja, esetleg beteg vagy ijedős, és ilyenkor nem szívesen veszi a közeledést. Ha gyermekünk meg akar simogatni egy idegen kutyát, először álljunk meg, szólítsuk meg a gazdit és kérdezzük meg, hogy szabad-e. Csak akkor közelítsünk a kutyához, ha engedélyt kaptunk rá.

kutyabarat kutyabarát

2. Soha ne szaladjunk oda ismeretlen kutyához!

A kutyák általában barátságosak a gyerekekkel, de egy feléjük szaladó, esetleg örömében sikoltozó gyermek ijesztő lehet számukra. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy nyugodtan, tisztelettel közelítsen a kutyák felé.

3. Soha ne engedjük oda a gyermekünket kóbor kutyákhoz!

Ahogy már fentebb írtuk, csak a gazdi engedélyével közelítsünk ismeretlen kutyához. A gazdi valószínűleg jól ismeri a saját kutyáját, el tudja dönteni, hogy egy adott helyzetben megfelelően reagál-e. Kóbor kutya esetében nincs semmi információnk arról, hogy az állat hogyan fog reagálni a közeledésre: lehet, hogy semmi baj nem lesz, de az is lehet, hogy félelmében támad a kutya. Ha segíteni akarunk, akkor helyezzük előbb a gyermeket biztonságba, vagy hívjuk az állatmentőket.

4. Tanítsd meg a gyermekedet a kutya személyes terének tiszteletére!

Ha egy kutya alszik, eszik, vagy éppen mással van elfoglalva, ne piszkáljuk. Tanítsuk meg a gyerkőcöt, hogyan simogasson meg egy kutyát. Ne engedjük, hogy gyermekünk túl közel tartsa az arcát a kutya szájához, mindig figyeljünk, hogy megtartja-e a kellő távolságot.

kutyabarat kutyabarát

5. Tanuljuk meg olvasni a kutyák jeleit, és tanítsuk meg a gyermekeinknek is, hogy mire figyeljenek!

A kutyák viselkedése, testbeszéde árulkodó. A behúzott farok és a lesunyt fülek azt jelzik, hogy a kutya menekülne a szituációból. Fontos, hogy olvassuk ezeket a jeleket, és ha ilyet tapasztalunk, távolodjunk el a kutyától és adjuk meg neki a teret, amire szüksége van. Ha nem vesszük az adást, akkor a stresszes kutya erősebb eszközökkel fogja értésünkre adni, hogy hagyjuk békén.

Fontos, hogy saját és gyermekeink biztonsága érdekében megtanuljuk ezt a pár alapvető szabályt, és alkalmazzuk is őket a mindennapokban. 

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Képek forrása: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...