A világ 5 legdrágább kutyája

A kutya az egyetlen olyan emlős állatfaj, amely tudományos nevében megkapta a familiaris, vagyis a családhoz tartozó jelzőt (canis lupus familiaris). A szürke farkas egy ma már kihalt alfajának háziasított formája. A kutya családi kedvence, munkatársa, segítője és védelmezője lett az embernek és a sok-sok funkciónak megfelelően az ember rengeteg fajtát tenyésztett ki az ősi canis lupisból.

 

Az ember általában saját érdekeit figyelembe véve alkotta meg az újabb és újabb fajtákat. Kevesen tudják például, hogy a csau csau-t Kelet- Ázsiában az éhínség idején, kifejezetten emberi tápláléknak teremtették.  A munkakutyáknál tökéletesítették az ösztönöket, a családi kutyáknál a szelídséget és sajnos sok olyan fajta is született mely kifejezetten valamilyen külső formai jellegzetességre összpontosított az emberi rajongást kiszolgálva, még akkor is, ha az a kutya egészségét nem szolgálta. Ilyenek például a nyomott orrú kutyák, mopszok, bulldogok, melyek mára már sok esetben súlyos légzési problémákkal küzdenek.

Természetesen a kutya sem úszta meg az ember üzleti szándékait, nem maradtak ki a „bizniszből”, hiszen mind a kutyatáp- és felszerelés piac és tenyésztői piac is sok millió dolláros üzletté nőtte ki magát.  Az amerikaiak egy évben 1675 dollárt költenek kutyájukra, mely nagyjából 470 000 Forintnak felel meg.  Ezek átlagos gazdik, átlagos kutyákkal.  Nem úgy, mint azok a kutyák, akik hivatalosan is a világ legdrágább fajtái közé tartoznak.

1. Löwchen – kis oroszlánkutya 

Ez a kistermetű, hosszú szőrű kutya már a reneszánsz idején is híres volt, sok híres festményen is feltűnik. Manapság ez a kis oroszlán annyira ritka, hogy az ára elérheti a 10 000 amerikai dollárt, vagyis kb. 2,8 millió Forintot.

kutyabarat kutyabarát kutya

2. Samoyed

Ez a szépséges fehér szőrmók a szibériai szamojéd törzsek kutyájaként a rénszarvasokat őrizte és szánhúzó kutyakánt dolgozott gazdáinak. Egy-egy példány ára ma  8-10 000 amerikai dollár (2,2-2,8 millió Forint).

kutyabarat kutyabarát kutya

3. Tibeti masztiff

Ez a csodálatos kutya az ősi Kína, Nepál és Tibet kultúrájából származik. Velük védelmezték a törzsek juhállományát a ragadozóktól. Súlya elérheti a 80 kg-ot is. Kínában a mai napig nagy becsben tartott fajta, így az ára is igen borsos, 7000 amerikai dollár körül mozog (1,9 millió Forint).

kutya kutyabarát kutyabarat

4. Fáraó kutya

 Máltai fajta, nyúlvadászatokra tenyésztették. Rendkívül okosak, gyorsak és gyönyörűek. A fajta egy-egy kiemelkedő példánya akár 1,5 millió Forint is lehet.

kutyabarat kutyabarát kutya

5. Akita

Észak-Japán hegyvidékes részéről származik, de ma már létezik amerikai típusa is. Dupla szőrű, csodálatos kutya, leginkább a huskyra hasonlít. Egyes példányok ára elérheti a 4500 amerikai dollárt, azaz nagyjából  1,2 millió Forintot.

kutyabarat kutyabarát kutya

 

 

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, mentalfloss.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...