Saját KB bal
Saját KB jobb

Szájszag a kutyáknál – normális jelenség?

Egy az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a megkérdezett 2000 gazdi fele úgy gondolta, hogy kutyájának büdös a lehelete, és sajnos a megkérdezettek ugyanekkora hányada úgy gondolja, hogy a kutyák kellemetlen szájszaga teljesen normális jelenség, holott a szájszag inkább az elhanyagolt szájhigiénia és fogászati problémák jele. 

10 gazdi közül 6 próbálkozott már enyhíteni a kutyája rossz leheletén, sokszor abszurd módszerekkel is. Volt, aki lehajtotta a WC-deszkát, hogy a kutya ne tudjon inni a WC-ből, mivel szerinte ez okozta a kutya rossz szájszagát. Mások friss mentalevelet adtak a kutyusnak, hogy ezzel frissítsék a leheletét. Az száj körüli szőrzet rövidre vágása és az emberi fogkrémmel történő fogmosás is szerepelt a listán, viszont csak kevés gazdinak jutott eszébe, hogy rágható kutyafogkefét adjon kedvencének.

kutyabarat kutyabarát kutya

Rodney Zasnam, londoni állatorvos szerint nagyon fontos, hogy odafigyeljünk kutyánk szájhigiéniájára, mivel ha elhanyagoljuk ezt a területet, az hosszútávon fogkövesedéshez, ínygyulladáshoz, fájdalmakhoz, rágási nehézségekhez és fogvesztéshez is vezethet. Az állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a szájüregben megtelepedő és elszaporodó baktériumok eljuthatnak a májba és a vesékbe is, és ilyenkor már komoly, átfogó sebészeti kezelésre van szükség, hogy a problémát megszűntessék.

A felmérés eredményeiből úgy látszik, hogy bár a megkérdezettek nagyon kreatív módszereket vetettek be, hogy a rossz szájszagot megszüntessék, mindössze 10-ből 1 gazdinak jutott eszébe, hogy a problémával állatorvoshoz forduljon.

Ti hogy vagytok ezzel a kérdéssel? Milyen módszereket használtok kutyátok kellemetlen szájszaga ellen?

Bujdosó-Szalay Adél

(kutyabarát.hu)

Forrás: theindependent.co.uk

Felmérés: A Lily’s Kitchen állateledelgyártó cég megbízásából a onepoll.com oldalon keresztül; minta: 2000 fő

Képek: @flickr  

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...