Saját KB bal
Saját KB jobb

Vega gazdi, vega kutya?

Manapság egyre népszerűbb a vegetáriánus és vegán táplálkozás Magyarországon is. A húsmentesség ugyan nem új keletű divatirányzat, hiszen Platón, Szókratész és Püthagorasz már az ókorban is a vegák táborát erősítette. Az, hogy kutyáink is húsmentes étrenden éljenek, azonban teljesen mai kérdés, amelyet több oldalról közelíthetünk meg.

Szögezzük le, hogy a macskákkal ellentétben, a kutyák képesek a húsmentes életre, és egyre több különböző táplálkozási irányzat, diéta jelenik meg, hogy kutyáink jólétét és egészségét biztosítsa.

A kutya ragadozó fogazattal rendelkezik, ezért húsevő, hallhatjuk gyakran. A fogazatra vonatkozó állítás vitathatatlan tény, azonban kutyáink már régóta nem folytatnak ragadozó életmódot. A kutya legközelebbi rokona, a szürke farkas a vadonban húst, belsőségeket és csontokat fogyaszt, de nagy mennyiségben növényi táplálékot is magához vesz.

vegán kutya kutyabarát

A kutyák esetében nem beszélhetünk „természetes táplálékról”, mivel az ember társaként, az évezredek során alkalmazkodtak az emberi táplálékhoz, amely keményítőben jóval gazdagabb, mint a farkasok diétája. A kutyák emésztőrendszerében bizonyos enzimek aránya (amiláz, maltóz) inkább a növény- és mindenevőkre jellemző arányokat mutat. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a kutyák életben tudtak maradni az emberi táplálékokon.

A kutyák fiziológiai szükségleteit figyelembe véve a kutyaeledelek gyártói sem csupán húst tesznek a tápokba, hanem egyéb állati és növényi eredetű alapanyagokat is használnak, hogy az ebek kiegyensúlyozott, teljeskörű étrendben részesüljenek.

Fontos ugyanakkor azt is figyelembe venni, hogy a kutyák vegetáriánus táplálásánál is oda kell figyelni a tápanyagok és a vitaminok megfelelő bevitelére, amely körültekintést igényel. Ha valaki a kutyája növényi táplálása mellett dönt, érdemes kikérni az állatorvos véleményét, és úgy megválasztani a kutya táplálékát, hogy az tartalmazza a szükséges fehérjét, szénhidrátokat, zsírokat és olajokat, aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

vegán kutya kutyabarát

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Independent online – Just becasue you’re vegan doesn’t mean your dog should be by Wanda McCormick, veganallatvedelem.hu – Vegán kutya? írta: Bonifert Anna, divany.hu – Vega kutya? Hát micsoda hülyeség ez! írta: Steiner Kristóf
Fotók: flickr.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...