Inkontinencia kutyáknál – okok és tippek

Kutyáink szobatisztasága legtöbbször sok éven át hibátlanul működik, de ha baj van, ők nem tudnak kirohanni a wc-re. A jól nevelt állat lakáson belüli balesete az első jel arra, hogy esetleg vizelet visszatartási gondja lehet, amelyet nem csak higiéniai, de egészségügyi szempontból is muszáj körbejárni.

Inkontinencia alatt a húgyhólyag szabályozás képességének elveszítését értjük. Jelenthet egy egyszerű, pici foltot a szőnyegen, de egy eláztatott ágyat is. Ha még az árulkodó jeleket nem is vesszük észre, kutyánkon megérezhetjük a vizelet szagát.

A betegség bármely nemű és korú kutyát érinthet, de általában a közép- és időskort megélő állatoknál jelentkezik leggyakrabban. Szerencsére az inkontinencia kezelése általában jó eredménnyel jár.

Okai

Számos oka lehet a jelenségnek. A leggyakoribb okozó a hormonhiány. A hormonok (tesztoszteron a férfiakban és az ösztrogén a nőkben) hatással vannak egy kutya azon képességére, hogy szabályozza a húgyhólyag záróizmát. Ezek a szövetek vagy megőrzik a vizeletet, vagy lehetővé teszik, hogy a húgycsövön át eltávozzon.

Bármi, ami negatívan befolyásolja a hormontermelést, növeli a kockázatát az inkontinencia kialakulására. Például ezeknek a hormonoknak a termelése természetesen csökken a kor előre haladtával, rendszerint 8-9 év kor körül válik jellemzővé a betegség előfordulása.

Az ivartalanított kutyák hajlamosabbak az állapotra, mivel reproduktív szerveik, amelyek felelősek a hormonok termeléséért, eltávolításra kerültek. Az inkontinencia a leggyakrabban azoknál a szukáknál jelentkezik, akiket három és öt éves kor között ivartalanítottak.

 Az inkontinencia egyéb formái közé tartozik:

• szubmisszív inkontinencia – Általában akkor jelentkezik, ha egy kutya behódoló viselkedést mutat másokkal szemben, vagy stresszes helyzetben van. Ezekben az esetekben a kutya általában kis mennyiségű vizeletet enged ki

• Neurogén inkontinencia – Általában egy olyan tumor, fertőzés vagy gerincvelő sérülés eredménye, amely megzavarja a húgyhólyagot szabályozó idegeket

• A húgyhólyag túltelítődése, ami részleges elzáródást okozhat – vizelet csöpögéshez vezethet

• Veseelégtelenség – a vesék nem képesek koncentrálni a vizeletet, és ezáltal a kutya a szokásosnál többet iszik.

Mikor kell állatorvoshoz fordulnunk?

Ha kutyánk vizeletet csöpögtet, vagy egymás után többször éri baleset lakáson belül az amúgy szobatiszta ebet, akkor mindképp érdemes pár vizsgálatot elvégeztetni.

Érdemes az alábbiakat megfigyelni az orvos látogatás előtt:

–  Hagy-e maga után foltokat, főleg, mikor alszik vagy pihen?

– Többet nyalja-e az érintett területet, ezzel gyulladást vagy bőrszárazságot okozva?

– Megemelkedett-e a vízfogyasztása?

Mi a következő lépés?

Első lépésként érdemes a vesékkel kezdeni a vizsgálatot, minél előbb győződjünk meg róla, hogy nincs olyan, ehhez köthető egészségügyi oka az inkontinenciának, mint a húgyúti fertőzés, a vesegyulladás vagy a cukorbetegség.

Az orvosunk vizeletvizsgálatot is végez majd, hogy ellenőrizze a baktériumok jelenlétét. További vizsgálatok, beleértve a vérvizsgálatot és a röntgent, kiküszöbölhetik azokat a más egészségügyi problémákat, amelyek a gondot okozhatják.

Ha a hormonok a bűnösök, és szuka kutyánk van, az állatorvos valószínűleg előírja a fenilpropanolamint, amely elősegíti a húgycső-záróizom tónusának javítását. Ha ez sikertelen, a következő gyógyszer valószínűleg ösztrogén tartalmú lesz. Az ivartalanított hímek esetében az állatorvos tesztoszteront ír majd elő. Ilyen esetekben az inkontinencia általában könnyen kezelhető.

Ha az ok idegi eredetű, a kezelés nehezebb lesz. Ez magában foglalhatja az antibiotikumokkal kombinált hosszú távú katéterezést a fertőzés esélyének csökkentése érdekében.

Az inkontinencia megelőzése nem igazán lehetséges

Keveset tehetünk az inkontinencia megelőzésére, csak akkor tudunk foglalkozni vele, ha már előfordul. Mindenesetre a stressz-alapú vizelettartási problémát elkerülhetjük, ha kutyánkkal elkerüljük a jellemzően ilyen viselkedést kiváltó helyzeteket. Nagyon fontos, hogy soha ne büntessük kedvencünket az ilyen viselkedés miatt, mivel az ok nélküli lelki megterhelés valószínűleg csak rontana a helyzeten!

 

Cikkajánló:

Hogyan ismerjük fel a hőguta jeleit és mit tehetünk

10 étel, ami segít a rák elleni harcban és a megelőzésben

A nyolc legegészségesebb zöldség és gyümölcs, amit kutyádnak adhatsz

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...