Állatok Világnapja – Történelmi kitekintő

Az Állatok világnapját 1931 óta ünneplik világszerte. Hazánk a rendszerváltás után csatlakozott a kezdeményezéshez.

Eleinte inkább a vadon élő állatok védelmére helyezték a hangsúlyt, viszont az állat- és természetvédők ma már nem csak a vadon élő, hanem háziállatok védelmére is felhívják a figyelmet ezen a napon.

Október 4-én az állatok védőszentjére, Assisi Szent Ferencre is emlékezünk, aki nem csak az emberekért végzett áldásos misszionárius munkát, hanem az állatokat és a természetet is nagyon szerette.  A ferences rend megalapítója tekinthető az első lelkes állatvédőnek, aki több mint 800 évvel ezelőtt már azt tanította, hogy az emberiségnek kötelessége védeni a környezetet és a benne élő állatokat.  A legendák szerint értette az állatok nyelvét, és gyakran prédikált is nekik.


A legenda szerint Szent Ferenc Cannarióban prédikálni kezdett a népnek, de előbb megparancsolta a fecskéknek, hogy hallgassanak, míg el nem mondja beszédét. Azok azonnal engedelmeskedtek… Továbbmenve fölemelte tekintetét, észrevette, hogy az úttól nem messze a fákat óriási madársereg lepte el. Egészen elámult a madarak hihetetlen sokasága láttán, és azt mondta társainak: „Várjatok meg itt, amíg prédikálok húgocskáimnak, a madaraknak.” Letért a mezőre, odament a madarakhoz, és elkezdett beszélni a földön csipegetőkhöz, mire a fákon ülők is mind odasereglettek, valamennyien szép csöndben várták végig a beszédet, s el nem szálltak addig, amíg Szent Ferenc áldásával égnek nem eresztette őket. Amikor Szent Ferenc közöttük sétált, s csuhájával megérintette a madarakat, akkor sem repült el egyik sem.
„Húgocskáim, madarak! Ti igen sokkal tartoztok a Teremtőnek, azért mindig és mindenütt kötelesek vagytok dicsérni őt. Mert kétszeres, sőt háromszoros ruházattal látott el benneteket; szabadságot adott nektek, oda röpülhettek, ahová akartok; Noé bárkájában megőrizte fajotokat, hogy ki ne vesszetek. Hálával tartoztok a levegőért, amelynek uraivá tett. Azután gondoljátok meg, hogy se nem vettek, se nem arattok, Isten mégis gondoskodik rólatok. Inni ad a folyókból és forrásokból, menedéket nyújt a hegyekben és völgyekben, helyet biztosít a fészekrakáshoz a fák lombos ágain. Azután még fonni és szőni sem tudtok, Isten ruház föl benneteket és fiókáitokat. Jótéteményeiből, amelyekkel elhalmozott, láthatjátok, mennyire szeret Teremtőtök. Őrizkedjetek tehát húgocskáim, a hálátlanság bűnétől, s azon legyetek, hogy szüntelenül áldjátok Istent.”

Assisi Szent Ferenc Virágoskertje Fioretti


Az állatok világnapjának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetükben élő élőlényekre, állatokra, hogy az ember és állat közötti kapcsolatot tovább erősítse, valamint emlékeztessen az együttélés fontosságára, ezáltal segítve a felelősségteljes állattartás elterjedését az egész világon. Minden megmozdulás, amit az állatvédők e jeles nap környékén világszerte szerveznek, azt üzeni nekünk, hogy az állatok boldogabbá, szebbé, teljesebbé teszik mindennapjainkat.

 

Programajánló:

2013. október 4. /péntek/  
2013. október 4. /péntek/ 9:00  
2013. október 5. /szombat/  
2013. október 5. /szombat/ – 2013. október 6. /vasárnap/  
2013. október 5. /szombat/  
2013. október 5. /szombat/  
2013. október 5. /szombat/ 10:00 – 13:00  
2013. október 6. /vasárnap/  
2013. október 6. /vasárnap/  
2013. október 6. /vasárnap/  


A Rex Állatszigeten készült videó:.

 

Forrás: HEROSZ Budapesti Állatotthon, Wikipedia, programturizmus.hu, hirado.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...