Saját KB bal
Saját KB jobb

10 étel és kiegészítő, ami segít enyhíteni az ízületi gyulladással járó fájdalmat

A krónikus ízületi gyulladás az egyik vezető elaltatási ok kutyáink körében. A 8. életévet elérő ebek közül négy biztosan együtt él az arthritis tüneteivel, ami olykor olyan fájdalommal jár, hogy kedvenceink mozgásszabadságát is súlyosan korlátozza. Azonban aktívan tehetünk a fájdalom csökkentéséért, mégpedig válogatott élelmiszerekkel és táplálék kiegészítőkkel.

 

A fizikoterápia és az akkupunktúra mellett kísérletezhetünk különböző étrendekkel, amelyek olykor sokat segítenek a fájdalommal együtt élő kutyák közérzetén. Természetesen minden új táplálék bevezetése előtt érdemes állatorvosunkkal konzultálni, hogy biztosan ne legyen semmilyen kizáró oka az adott étel fogyasztásának.

1. Édesburgonya

Az édesburgonya magas béta-karotin tartalma támogatja a gyulladás elleni küzdelmet. Olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyek elősegítik az izomépítést, hiszen az öregedés és az ízületi gyulladás együttes negatív hatása a mozgás és az aktivitás csökkenése, ezzel pedig önkéntelenül együtt jár az izomzat leépülése. Az aminosavak növelik az antioxidánsok aktivitását a szervezetben, amely küzd a sejtkárosodás ellen.

 

2. Halolaj

A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek gyulladáscsökkentőként hatnak és növelik az ízületi mobilitást. Azonban kalóriát is hozzáadhat kutyánk étrendjéhez, ezért ügyeljünk arra, hogy a többi táplálák kalória tartalmával egyensúlyba hozzuk a káros súlygyarapodás elkerülése érdekében. A halolaj számos más előnnyel is jár: sok tulajdonos például arra is használja, hogy megőrizze az eb bőrének és szőrének egészségét. Azonban kerüljük a tőkehalmáj olajat, mivel túl magas az A és D vitamin tartalma.

 

3. Kurkuma

A kurkuma kurkumint és más gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a fájdalmat, valamint az ízületi- é izom merevséget. A kurkumin az antioxidáns tulajdonságával lelassíthatja a szabad gyökök sejtkárosodását, valamint gátolhatja azokat az enzimeket, amelyekről ismert, hogy duzzanatot és fájdalmat okoznak.

 

4. Glükózamin és kondroitin szulfát

A glükózamin egy cukor- és aminosav-vegyület, amelyet alapvetően a test termel. Kagylóból nyerik ki, segíti az ízületi kenőanyagok és az ütéscsillapító anyagok előállítását az egészséges porcok és ízületek működéséhez. A glükózamint gyakran párosítják kondroitin-szulfáttal, amely természetes állapotban megtalálható a porcban. Ezek a kiegészítők segítik a test regenerációját a porcban.

 

5. Gyömbér

A gyömbér ugyanabba a családba tartozik, mint a kurkuma, és alkalmazása számos hasonló előnnyel jár. Olyan gyulladásgátló hatású, amely csökkentheti a fájdalmat is. A gyömbér gingerol-t tartalmaz, melynek hatását az ízületi gyulladással járó fájdalom enyhítésében, a gyulladás és az ízületi pusztulás megelőzésében laboratóriumi vizsgálatok igazolták.

 

6. Lucerna

A lucerna antioxidánsokat tartalmaz, amely megakadályozza a sejtek károsodását. A gyulladásgátló tulajdonságai is csökkentik a duzzanatokat és a fájdalmat. Bőséges a fehérjében, a tápanyagokban és a vitaminokban, és sok más egészségügyi előnyt is biztosíthat kedvencünk számára.

 

7. Papaya

Mint sok más gyümölcs, a papaya is antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a sejtek károsodását, és magas a C-vitamin tartalma. Velejáró előnye, hogy alacsonyabb a citromsav tartalma, mint más, szintén antioxidáns tartalmú gyümölcsöknek, így jobban kíméli a gyomrot és könnyebben emészthető kedvenceink számára. A mangó is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

 

8. Áfonya

Az áfonya a legerősebb antioxidáns gyümölcs, amely Észak-Amerikából származik, és nagyszerű a gyulladással, valamint más olyan betegségekkel szembeni harcban, mint amilyen a rák is. Az áfonya is jó C-vitamin forrás. Továbbá, a benne található szilícium segít megerősíteni a csontokat és az ízületekben található kötőszövetet.

 

9. Zeller

A zeller gyulladáscsökkentő, amelynek kalóriatartalma alacsony, így segít egyensúlyban tartani kutyánk súlyát, és megakadályozza az ízületek további terhelését. Az antioxidánsokban és rostokban is igen gazdag, ami fontos az elhízás és csontritkulás elleni küzdelemben, ami csak még tovább rontja az arthritis-szal járó fájdalmat. Az aminosavak, a kálcium és a vitaminok is támogatják a csontok és az ízületek erősítését. A zeller segíti a húgysav távozását a testből. Az urinsav ugyanis tovább ronthatja az ízületi gyulladást.

 

10. Kókuszolaj

A kókuszolaj gyulladásgátló, amely segít az ízületek kenésében. Emellett értékes zsírsavakat tartalmaz, és küzd a vírusos, bakteriális és gombás fertőzések ellen. A kókuszolaj plusz energiát is biztosíthat kutyánknak, ami javíthatja a betegség miatti visszafogott testmozgást az izmok fenntartásához és részt vesz az elhízás elleni küzdelemben is.

 

Tudj meg mindent erről a hihetetlen gyakori betegségről:

Mi a krónikus ízületi gyulladás és hogyan csökkenthetjük a vele járó fájdalmat kutyáinknál?

Az ízületi gyulladás az egyik leggyakoribb oka az eutanáziának – pedig sokszor megelőzhető lenne

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...