Saját KB bal
Saját KB jobb

17 jel, ami arra utal, hogy kutyád komoly stresszt él át

Nagyon fontos ismerni azokat a jeleket, amelyek azt mutatják meg, ha egy állat stresszes vagy szorong, különös jelentősége lehet olyan állattal szemben, akit felnőttként vettünk magunkhoz, és még nem ismerjük részleteiben személyiségét, reakcióit. Bizonyosodjunk meg, hogy jól olvassuk a jeleket, mert ez biztosíthatja azt, hogy a lehető legjobb pozícióban legyünk és segíthessünk az adott állaton.

 

Lábak közé húzott, merev farok

A farok az egyik legjobb jelzőszerkezete a kutyáknak. A lefelé mutató, merev, lábak közé húzott farok jó jelzője a szorongásnak, míg a magasba emelt, merev farok figyelmeztetést, agressziót is mutathat.

Remegés – zihálás

A kutyák lihegnek, ha meleg van és vacognak, ha hideget éreznek, de ha a két jelenség egyszerre teljesül, akkor inkább beszélünk testi remegésről és nehéz, ziháló légzésről – ami egyértelmű jele valamilyen diszkomfort érzésnek.

Ajkak nyalása, értelmetlen rágás, nyáladzás

Egy másik, sokszor trükkös, mégis figyelmeztető jel. Az ajkak nyalogatásának szerepe van a hierarchikus hovatartozás kifejezésében, de azt is jelzi, ha a kutya szorong vagy ideges. Természetesen különbséget kell tenni az étel által kiváltott vagy egy sérülés miatti nyáladzás közt illetve aközött, ha indokolatlan nyál foltokat találunk a padlón.

Bujkálás, kivonulás a közösségből

A szeretetre éhezés alapvető eleme kutyáink személyiségének, így egyértelműen bajt jelez, ha kedvencünk elhúzódik az érintéstől, a társaságtól. Ha az ágy alatti területet vagy az üres szobákat preferálja és kihúzza magát a kontaktok alól, érdemes bajt szimatolnunk.

Ún. félhold tekintet

Amikor a kutyák a fejük helyett csak a szemüket forgatják, félhold vagy bálna tekintetnek is szokták nevezni. Gyakran látni a jelenséget a menhelyi kutyáknál.

Hátracsapott fülek

Talán a leginkább ismert jele a stressznek, így a legkönnyebb felismerni. A szorongó, félelmet érző állatok a fülüket teljesen a fejükre borítják és hátrafelé simítják.

Túlzott vedlés

Nagyon nehéz meghúzni a határt a normális és az attól negatív irányban eltérő szőrhullatás között. Ugyanis sok – főleg lakásban tartott – kutya szinte egész évben vedlik. Érdemes először kutyakozmetikussal konzultálni, vagy állatorvossal megvizsgáltatni a szőr és a bőr állapotát, mielőtt rosszra gondolnánk. Hiszen sok betegség jele is lehet a szőrhullatás.

Állandó ásítás

Ha egy kutya ismételten többször ásít egymás után, az egyértelműen egy kényelmetlen helyzet jelzője lehet. Figyeljük meg például olyan szituációkban, ami biztosan nem kellemes számára: például egy állatorvosi rendelőben.

Túlságosan feszült izmok

Az emberekre is jellemző, hogy feszült helyzetben maguk is önkéntelenül megfeszítik minden idegszálukat. Egy, a kutyák számára kényelmetlen helyzetben képesek nagy erővel ellenállni akár fizikai behatásokkal szemben is. Az állatorvosnál is gyakran megfigyelhetjük, ahogy egy kezelés során szinte egész testében megmerevedik az állat.

Vakarózás

Nem csak a stressz hatására, de izgalmi állapotban is jellemző a vakarózás. Gyakran fordul elő egy-egy terület kényszeres vakarása, rágása – ilyen például a mancs, ez pedig komolyabb bajra utal. Ahogy a vedlést, ezt is érdemes először kivizsgáltatni, hiszen a bőr- vagy ideig irritációk itt sem zárhatók ki, de nagyon gyakran lelki oka van.

Komfort keresése nálunk

Sokszor követjük el azt a hibát, hogy megszeretgetjük szorongó kedvencünket, pedig ezzel leggyakrabban az ellenkezőjét érjük el, hiszen pozitív megerősítést kap egy valójában nem kívánt viselkedésért. A szorongó ebek szeretnek az ölünkbe mászni, bújni, szinte belénk túrják fejüket, hogy menedéket találjanak, főleg, ha vannak stresszes ingerek a közelében.

Agresszív viselkedés, mint az ajak megfeszítése vagy a fogak csattogtatása

Nem titok, hogyha egy kutya pánikba esik, megpróbál morogni vagy akár harapni is. Ezért fontos az idegenek és a gyermekek figyelése, mivel ők nem ismerik annyira kedvencünk testbeszédét, mint mi. Ugyanez vonatkozik más ebekre is, akik nem igazán jók a viselkedési jelek leolvasásában. Nagyon fontos figyelnünk saját kutyánk reakcióját, és megelőzni a kellemetlenné váló helyzeteket.

Túlzott ugatás

Sokan a megfelelő nevelés hiányát látják benne, de nem minden esetben oldható meg a megfelelő kiképzéssel. Kutyáink is megélnek bizonyos lelki folyamatokat, amelyben egyáltalán nem biztos, hogy a fegyelem fog dominálni. Gyakori, hogy a pillanatnyi stressz jeleként ugatnak és üvöltenek.

Rombolás

a fentihez hasonlóan lehet az unalom és a megfelelő nevelés hiányának jele, de gyakran szintén szorongásra utal. Figyeljük az összefüggéseket, és tegyük hosszabbá és változatosabbá a közös időtöltést, ha kell.

A szobatisztaság felborulása

főleg akkor van jelentősége, ha kedvencünk viszonylag rövid idő alatt változtat addigi rendezett szokásain. Természetesen ennek a hátterében is állhat egészségügyi probléma vagy a korral is romolhat a szobatisztaság megbízhatósága, de ha semmi ilyen nem magyarázza, akkor érdemes valamilyen stressz faktort keresni. Bár idegesítő, ha ilyen történik, de a kulcsszó minden esetben a türelem!

Keringés, nyugtalanság

A diszkomfort érzés okozhat olyan viselkedési változást kutyáink életében, hogy azok képtelenek egy helyben megmaradni. A pihenőidő nagyon fontos, és kedvencünk temperamentumát is jól ismerjük, így, ha azt látjuk, hogy képtelen megnyugodni, járkál fel-alá, láthatóan nem találja a helyét, kezdjünk el gyanakodni.

Hiper-éberség

Szintén a pihenéssel áll összefüggésben: alapvetően kutyáink előszeretettel hódolnak az alvásnak, mint időtöltésnek, ezért feltűnő lehet, ha kedvencünk az átlagosnál sokkal kevesebbet alszik. Ha megzavarja a legapróbb hang is, alvása nem tűnik nyugodtnak, mennyisége pedig csökken, járjunk utána.

 

Még több hasznos cikk a stressz csökkentésére:

5 módja a szeretetünk kifejezésének, amit kutyáink meg is értenek

Beengedjem-e félős kutyámat, ha vihar van? – A válasz minden esetben igen

Itt a legjobb módszer a stresszmentes kutyafürdetésre

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...