A gazdik egy kutatásban kamusírásba kezdtek, hogy megnézzék, mennyire együtt érző kutyájuk

A Journal of Learning and Behavior című lapban publikálták a legújabb kutatás eredményeit, amelyben azt vizsgálták, vajon mennyire képesek együtt érezni gazdájukkal a kutyák. A gazdik ezért jól látható kamu sírásba kezdtek, négylábú barátaik pedig érdekes eredményeket produkáltak.

 

A kutyatulajdonosoknak nem igazán van szüksége még több bizonyítékra arra vonatkozóan, hogy kedvenceik igen jól letapogatják pillanatnyi hangulatukat. A tudósok azért kíváncsiak voltak rá: vajon a kutyák mennek-e megvigasztalni gazdájukat, ha azt látják, hogy olyan helyzetben vannak, hogy szükség van rájuk.

Számos anekdota született már az emberekkel együtt érző kutyákról, még akkor is, ha nem saját gazdájuk. De vajon igazak-e? Vajon tényleg oda igyekeznek-e hozzájuk, ha látják, hogy nem boldogok?

A kutatók egy függöny mögül vizsgálták a szituációt. 34 kutya vett részt a vizsgálatban, minden féle testméretből és fajtából összeválogatva. Fele a résztvevőknek képzett terápiás kutya volt, másik fele a csapatnak egyszerű hétköznapi házikedvenc.

A kutyákat egy üres szobában helyezték el, ahonnan láthatták és hallhatták tulajdonosukat egy üvegajtón keresztül. Az ajtó mágnesesen záródott, így könnyen nyitható volt a négylábúak számára is.

A gazdik ekkor kétféleképpen viselkedtek: vagy egy gyerekdalt dudorásztak vagy sírtak. Abszolút rögtön érzékelhető volt, hogy a kutyák stressz szintje – amit a pulzusszámmal és a viselkedésbeli változásokkal figyeltek – megemelkedett, és sokkal gyorsabban nyitották ki az ajtót, mikor gazdájukat sírni látták.

Körülbelül a kutyák fele nyitotta ki az ajtót a szituációtól függetlenül, amikor látták gazdájukat. Nem nyitották gyakrabban, mikor a sírást látták, azonban háromszor olyan gyorsak voltak, mint amikor csak általánosságban mentek át a gazdihoz.

Ebből az következik, hogy valójában a kutatás inkább mutatott összefüggést az eredetileg is fennálló szoros kötődés és ajtónyitás gyakorisága között, mint a sírással összefüggésben. A tanulmányban azt is megjegyezték, hogy a tulajdonosok természetesen csak úgy tettek, mintha sírnának, és néhány ember „sokkal meggyőzőbb, mint mások”. Egyszóval egy valamit biztosan bizonyított a vizsgálat: a kutyák nem hülyék.

– Azt találtuk, hogy a kutyák nem csak megérzik gazdájuk lelkiállapotát, de ha találnak egy utat, hogy segítsenek neki, akkor tűzön-vízen keresztül mennek. – nyilatkozta az egyik kutató, Emily Stafford.

Természetesen azoknál a kutyáknál, akik nem nyitották ki az ajtót, egyáltalán nem azt jelenti a helyzet, hogy ők ne törődnének a gazdival, sőt. Stressz szintjük még magasabb is volt, mint azoké, akik kinyitották az ajtót, így azt gondolhatjuk, hogy túlságosan szorongtak vagy féltek ahhoz, hogy cselekedjenek. Azok, akik ajtót nyitottak, inkább képesek voltak leküzdeni saját aggodalmukat gazdájuk megsegítése érdekében.

 

További érdekes kutatások:

Furcsa kísérlet – a te kutyád megvédene téged?

Japán tudósok: megérzik a kutyák, ha hazudunk nekik

Lehet, hogy boldogabbak a kóborolni hagyott kutyák?

A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az emberek arcáról

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: gizmodo

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...