Saját KB bal
Saját KB jobb

Furcsa kísérlet – a te kutyád megvédene téged?

Furcsa kísérlet sorozatot folytatott le pár gazdi egy szakember segítségével: kíváncsiak voltak, vajon kutyájuk megvédené-e őket, ha egy idegen ember rájuk támadna. Lényegében majdnem mindenkit sokkoltak az ott tapasztaltak, úgyhogy körbejártuk a témát – természetesen csak nagy általánosításokkal: vajon hogyan reagálnak bizonyos kutyák bizonyos helyzetekben bizonyos támadókkal szemben? A te kutyád megvédene téged?

 

A legtöbb gazdi biztosan arra fogadna, hogy kutyája van olyan bátor, és az egymás iránt érzett szeretetük van olyan erős, hogy bármilyen helyzetben és bárkivel szemben megvédje. Michelle Kellaher is erre fogadott, mikor megrendezett egy támadást önmagával szemben.  

Egy filmfelvétellel egybekötve egy K9-es specialista látványosan betört a házába, és megtámadta őt. Michelle kutyája, Perry után kiáltott, de ahelyett, hogy a hű eb látványosan rávetette volna magát a férfira, a rémült kutya kisurrant a nyitott ajtón, ott hagyva szeretett gazdiját, hogy az védje meg magát, ahogy akarja.

A kísérlet nem ért itt véget. Az Inside Edition, aki az egészet szervezte, próbát tett még egy pit bull – labrador keverékkel, Ruby-val is, de ő is meghátrált, pedig gazdája, Kevin meg volt győződve róla, hogy meg fogja harapni a férfit.

A kísérlet utolsó részében azonban jött a meglepetés: aki pedig okozta, az egy icipici csivava volt. Akkor most mi a helyzet?

 

Meg fog védeni a kutyám, ha megtámad egy ember?

Nagy valószínűséggel nem. Néhány fajtában talán erősebben megvan a késztetés, hogy adott szituációban védelmező szerepet öltsön magára, de a legtöbb kutya valószínűleg csak állna passzívan, vagy rettegve menekülne. Ez a viselkedés cseppet sem meglepő, és még kevésbé elítélendő: jó esetben egy kutya kölyökkorától kezdve abban szocializálódik, hogy az emberek jók vele szemben és egymással szemben is. Szinte génjeikbe van vésve, hogy szeretik az embert, hiszen általában mások sem bántják, ha a gazdi is jól bánik velük. Így, amikor egy ember támadólag lép fel a gazdával szemben, a legtöbb kutya agyában nem kódolódik át azonnal, és nem válnak hirtelen testőrré.

 

Meg fog védeni a kutyám egy másik kutyával szemben?

Ez már inkább elképzelhető. Habár arra is szocializáljuk kedvenceinket, hogy viselkedjenek barátságosan más kutyákkal szemben, a védelmező ösztöneik sokkal inkább előtérbe kerületnek, ha egy másik állattal kerülnek szembe. Az agyuk tudja, mit tegyenek, ha egy másik állat részéről éri őket támadás, míg egy emberrel szemben általában semmilyen használható élményük vagy kódolt viselkedésük nincs.

 

Meg fog védeni a kutyám egyéb környezeti veszélyektől?

Talán. Furcsa szagok, tűz, sérült ember – sok kutya ráérez bizonyos környezetbeli változásokra. De a legtöbb kutya ebben is nagyfokú eltérést mutat. Személyiség függő is, hogy adott helyzetben egy eb képes-e magához ragadni a kezdeményező képességet, és képes akár embereket is menteni, vagy leül a sarokba, és várja a vezetőjét, hogy megoldja a problémát.

 

Hírek, amikor a kutyák a védelem mellett döntöttek:

Megtámadta a rablót a kutya, aki kezet emelt 86 éves gazdájára

4 golyót kapott a hős kutya, hogy megmentse tinédzser gazdáját a betörőktől

A pit bullja mentette meg a 9 éves kisfiút a betörőtől

 

 

(kutyabarát.hu)
 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...