Saját KB bal
Saját KB jobb

A gügyögés javítja kapcsolatunkat kutyánkkal?

Nem meglepő, mikor egymásnak teljesen ellentmondásos elméletek látnak napvilágot – megszoktuk már. Eddig többször olvashattunk róla, hogy a kutyák nem szeretik, ha gügyögve beszélünk hozzájuk, a legújabb kutatási eredmény azonban éppen ennek az ellentéte: egész kapcsolatunkat erősebbé teheti a gügyögés, a baba-beszéd.

Mit mondanak a kutatók?

A York Egyetem végezte el a kutatást, amelyben különböző beszédstílusokat próbáltak ki kutyákon. A hangokat lejátszva azt nézték, hogy az ebek mely hangokra válaszolnak és akarnak kapcsolatot teremteni a hang tulajdonosával. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák sokkal inkább érdeklődtek a magasabb hangszínen beszélő emberek iránt.

Korábban arról számoltunk be, hogy az egyik elmélet szerint a kutyák cseppet sem szeretik a gügyögést. A magas, affektálós hang számukra ugyanis csak egyet sugall: hogy valami baj van a gazdival. Zaklatott, stresszes – valószínűleg nem azért jönnek hozzánk, mert szeretik, ha gügyögünk nekik, hanem mert meg akarnak bizonyosodni arról, hogy rendben vagyunk. Még az is előfordulhat, hogy hosszú távon  „falkavezéri” pozíciónk is megrendülhet, hogy kedvencünk állandóan azt gondolja rólunk, hogy kétségbe vagyunk esve.

A jelenlegi vizsgálat alapvető kérdése az volt, hogy van-e hatása a gügyögő hangnak a kutyákra: vajon az emberek azért beszélnek kutyájukhoz gügyögő, magas hangon, mert hasznosnak találják, vagy inkább azért, mert egyre inkább kisbabákhoz hasonlító érzéseket táplálnak irántuk.

– Ez a magas, ritmikus hanghordozás nagyon gyakori a nyugati kultúrában a kutyákkal szemben, azonban eddig nem igazán volt ismert, hogy előnye származik-e belőle kutyának és gazdájának – mondta Dr. Katie Slocombe a pszichológia tanszék dolgozója. – Meg akartuk tudni, hogy hatással van-e a kapcsolat mélységére a kommunikáció hanghordozása. –

A teszt elején a „Jó kutya vagy!” és a „Menjünk sétálni?” mondatokat használták. Később pedig olyan – nem kutyákhoz köthető – szövegeket hallottak a kutyák, mint a „Tegnap elmentem moziba”, csak különböző hangszíneken. Utolsóként pedig a kutyáknak szóló illetve a nem hozzájuk kapcsolódó mondatokat illetve a hangszíneket is keverni kezdték.

A kutatók mérték a kutyák figyelmét, valamint figyelték őket, hogy melyik beszélővel akartak kapcsolatba lépni. Azt találták, hogy a kutyák jobban figyeltek és inkább akartak kapcsolatba kerülni azokkal a személyekkel, akik hozzájuk kapcsolódó mondatokat mondtak és magasabb hanghordozással beszéltek. Amikor azonban összekeverték a szövegeket és a hanghordozásokat, akkor egyetlen beszélő iránt sem mutattak érdeklődést. A végkövetkeztetés tehát az volt, hogy a felnőtt kutyák igénylik a hozzájuk köthető szavakat és a magasabb hanghordozást ahhoz, hogy a figyelmüket felkeltse valaki. Később kölyökkutyákkal is szeretnék elvégezni a teszteket.

 

Cikkajánló:

A kutyák sokkal ügyesebben olvasnak minket, mint mi őket

A 10 legnagyobb kutyás mítosz leleplezése

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: BBC
Fotók: getty images, pxhere
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...