Saját KB bal
Saját KB jobb

Most légy okos: a legújabb elmélet szerint meg kell nyugtatni a tűzijátéktól stresszes kutyát

A legújabb elmélet szerint hibás volt az a tanács, amit a kutyatartók éveken át hallgattak: most azt állítják, mégsem az a helyes, ha figyelmen kívül hagyjuk, ha kedvencünk retteg a tűzijátéktól.

Az eddigi egyik fő elmélet szerint a gazdi nem mutathatna érdeklődést a kutyája iránt, mikor az félelmet él át a durrogtatás miatt, nem nyugtathatja, simogathatja. Az új elmélet szerint azonban, ha hirtelen megvonjuk tőle a megnyugvás lehetőségét, akkor sokkal nagyobb stresszhelyzetet teremtünk számára.

A korábbi tanács alapja az volt, hogyha megpróbáljuk megnyugtatni, simogatni kutyánkat stresszhelyzetben, azt az eb dicséretként értelmezheti, és helyes viselkedésként könyvelheti el magában a félelmet, mint válasz reakciót a tűzijáték zajaira. Egy másik megközelítés azonban azt állítja, hogy a nyugtatást a kutya nem dicséretként értelmezi, hanem a stressz csökkentéseként – és ezzel sokkal jobbat teszünk neki, mintha hagynánk eluralkodni rajta a rettegést.

A Dog Trust kiképző központ és menhely munkatársai arra alapozzák a megállapításukat, hogy hosszú távon ugyan valóban jobb, ha a kutyánk nem függ a figyelmünktől, amikor aggódik valamiért vagy fél valamitől – de ennek a megváltoztatása hosszú távú cél, nem akkor kell elkezdeni, amikor pánikba esik a tűzijátéktól. A kiképzők szerint az akkor és ott túl nagy stressz helyzet ahhoz, hogy egyszerűen csak úgy tegyünk, mintha minden természetesen alakulna körülöttünk.

Dr Rachel Casey, a szervezet vezetője szerint hosszú évek óta tanulmányozzák a kutyák viselkedését, és azzal, hogy ignoráljuk a félelmeiket, mintha nem lenne körülöttük semmi különös, még sosem sikerült segíteni nekik megküzdeni a stressz helyzetekkel.

A kutyákat abban a pillanatban meg kell nyugtatni, és később, nyugodt környezetben kell megtanítani nekik kezelni a kellemetlen szituációkat, hangokat.

Dr. Casey, a Bristol Állatorvostudományi Egyetem társas állatok viselkedésével és jólétével foglalkozó részlegének vezető előadója szerint egy korábbi kutatás eredménye azt mutatta, hogy a kutyák fele fél a tűzijátéktól. A gazdik nagy része arról számolt be, hogy a kutya félelmének figyelmen kívül hagyása nem oldotta meg a problémát sem rövid, sem hosszú távon. Dr. Casey figyelmeztet: a kutyák nagyon régóta élnek mellettünk, viselkedésük nagyban függ a mi figyelmünktől.

– Ez csak növeli a stresszt és a zaklatottságot. Az önuralmat akkor kell megtanulni, mikor távol vagyunk a stresszes szituációtól – javasolja a szakértő.

(Kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: telegraph
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...