Saját KB bal
Saját KB jobb

Létezik taníthatatlan kutya?

Kutyából nem lesz szalonna – ahogy vadászkutyákkal sem gyakran terelünk nyájat. Ha túllépünk az ösztönös viselkedéseken, általánosságban elmondható, hogy egy kutyának minél több feladatot tanítunk és minél több félét, annál könnyebben tanul meg újakat. Sokszor olyan szintig lehet fejleszteni a kutya tanulásig képességét, amiről előtte nem is álmodtunk volna. De vajon létezik az a helyzet, mikor egy feladatot képtelenek vagyunk megtanítani kedvencünknek? Vagy olyan, hogy semmit nem vagyunk képesek neki megtanítani?

Vannak olyan fajták, amelyek nehezebben taníthatók néhány feladatra?

Természetesen vannak olyan fajták, akik sokkal fogékonyabbak, könnyebben és gyorsabban tanulnak meg feladatokat, vagy épp pont, hogy nehezebben taníthatók, de ez természetesen nem ilyen egyszerű. Függ attól, hogy mennyit foglalkoznak egy bizonyos egyeddel, legyen az bármilyen fajta, ha kellő mennyiségben tornáztatjuk az agyát, akkor ki lehet tolni a korlátait, illetve kellemes meglepetéseket okozhatnak olyan fajták is, akikről az a hír járja, hogy nem tartozik a legokosabbak közé.

Mik a nehezítő tényezők?

Szerepet játszhat itt a kutya érzékenysége, a korábbi rossz tapasztalatok vagy a félelmek. A kényszeres alapon megismert feladatokat is jó eséllyel utálni fogja a kutya. A gazdi túl nagy elvárása, idegeskedése se tesz jót. Ilyenekkel könnyű elvenni a kedvüket a munkától.

Létezik, hogy egy okos kutya egyetlen dolgot képtelen megtanulni?

Alapvetően, ha egy kutyánál megtaláljuk azt az eszközt (jutalomfalat, labda, klikker stb.) amivel motiválható, akkor bármire rávehető. Esetleg a gazdi rutintalansága szab határt a feladatok tárházának, illetve fizikai korlátai is lehetnek a feladat sikeres végrehajtásának, mint pl. egy négy kilós kutyával nehezen húzathatunk szánkót, vagy mondjuk egy óriástestű, lomha fajtával sem szoktunk agility-zni.

Ha megvan a megfelelő motiváció, rutin, bizalom a gazdi felé és stabil idegrendszer, akkor nincs lehetetlen. Ha ezek bármelyike hiányzik, akkor már kétséges, hogy a kutya megcsinálja-e, amit kérünk tőle.

Mit tehet a gazdi, ha valami mégsem stimmel?

Mindenképp rendezni kell a gazdi-kutya viszonyt. Nagyon sok kutyatulajdonos tévhitekre alapozza a kapcsolatát kedvencével, és sokszor nem látják be, hogy a kutya nem úgy működik, mint az ember. Anélkül, hogy megértenék az ő társadalmukat, ösztöneiket, szükségleteiket, bele sem szabadna kezdeniük a képzésükbe. Az sem mindegy, milyen típusú kutyánk van. Egy vadászkutyával teljesen másképp kell bánni / képezni, mint egy őrző-védőre kitenyésztett kutyával.

Amint látjuk, a jelenség létezik, más is küzd néha egy-két kiképzési problémával vagy rossz szokással. Kedvencünk fajtáját és képességeiket is figyelembe kell venni és megtalálni a megfelelő módszert. Nem egyszerű, és néha nem könnyű az sem, hogy türelemmel álljunk neki a feladatoknak, pedig muszáj, ráadásul megéri.

 

Cikkajánló:

Kényszeres simogatók – mikor ne simogassunk idegen kutyákat?

A kollégium vezető megtanította némán ugatni a kutyáját, hogy ne zavarja a diákokat

Kedvenc kutyáink a vörös szőnyegen

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...