15 dolog, amit mindenkinek tudnia kellene egy menhelyről

Nem csak az állatok ellátásával, a pénzügyi nehézségekkel és a lelki terhekkel kell a menhelyi dolgozóknak megküzdeni, de minden nap szembesülnek a félreértésekkel és az előítéletekkel, ami egy menhely működését övezi. Ezeket próbáljuk meg most tisztázni. 

#1 Nem odaadományozod a kutyád a menhelynek, hanem leadod

Számtalanszor hallják a dolgozók, hogy nekik szeretné adományozni az állatot, aki már nem kell valamiért. Legyünk őszinték: a menhely nem egy adakozó központ, ahol gyűjtik a kedvenceket: a kutyát egyszerűen leadjuk, ha menhelyre visszük.

 

#2 Fogadj örökbe, ne vásárolj!

Ha az ivartalanítással párhuzamosan zajlana a kutyavásárlás helyetti örökbe fogadás, gyorsan és drasztikusan csökkenne a menhelyi állomány. Rengeteg menhely lakó kutya szaporítók, kölyök gyárak eredménye, így gyakorlatilag ugyanazt a kutya fogadható örökbe pár hónap múlva, akiért kiskorában még sokan pénzt adnának.

 

#3 A menhelyi kutyák nem roncsok

Az egyik legnagyobb tévhit. Lehet, sokaknak volt nehéz múltja: állatkínzás áldozatai, kóbor ebek vagy elhagyta őket korábbi tulajdonosuk, de ennek ellenére mind nagyszerű élőlények. A kutyák zseniális alkalmazkodó képességre tettek szert a hosszú mellettünk töltött évek során. Talán több odafigyelésre van szükségük a rossz élmények miatt, de semmiképp nem éri meg legyinteni rájuk.

 

#4 Az önkéntesség nem csak az állatoknak hasznos

Boldogságérzet és terápia egyben – a jó cselekedetek iránt érzett elégedettség előre viszi a lelket, míg ha lelki gondokkal küzdünk, a kutyák természetes terápiás hatással bírnak őszinteségükkel, odaadásukkal és titoktartásukkal.

 

#5 Egy menhely sem tud önkéntesek nélkül működni

A menhelyek jó esetben nem profit orientáltak. Így az adományokból tartják fent magukat, nem tudnak alkalmazottakat megfizetni, pedig a kutyák ellátásában, rehabilitációjában, a menhely rendben tartásához sok emberre van szükség. Fantasztikus, ha mindezt valaki pusztán jószándékból is megteszi.

 

#6 A menhely hivatalos dolgozói ugyanolyan fontosak, mint az önkéntesek

A legtöbben a fél életüknél is több időt töltenek az állatokkal, kis fizetésért, túlórapénz vagy cafeteria juttatások nélkül. Emellett furcsa tény, hogy ők is csak emberek, mint mindenki más.

 

#7 Nagyon nehéz érzés, mikor örökbe fogadnak egy kutyát, aki hozzánk nőtt

Egyik szemem sír, a másik nevet érzés, ha az egyik szeretett menhelyi kutya otthonra talál. A dolgozók tudják, mennyivel jobb lesz az élete odakint, mégis fáj az elvesztésük – kicsit mindegyik bent lévő állatot sajátjuknak tekintik.

 

#8 Egy idő után rá kell jönni, hogy nem tudjuk mindegyiküket hazavinni

Oda kell figyelni, hogy egy menhelyen dolgozó ne essen át a ló túloldalára, mert könnyedén gyűjtögetés lehet belőle. Figyeljünk a környezetünkben élő, lelkileg és fizikailag leterhelt menhelyesekre!

 

#9 Minden napos küzdelmet jelent megtalálni a tökéletes otthont

Egy lelkiismeretes menhely sok szempontból körül járja még az ideálisnak tűnő háztartásokat is. Muszáj lecsökkenteniük a visszakerülés kockázatát, ami sokkal jobban megtörheti a kutya lelkét, mint az első bekerülés. A menhely nem hozhat rossz döntést.

 

#10 A menhely az a hely, ami folyamatosan az állatokkal szembeni negatív bánásmódra emlékeztet

Megterhelő a dolgozóknak, az önkénteseknek, de még az oda látogatóknak is. Sok harag termelődik egy-egy sorsot látva, amit kezelni kell.

 

#11 De a menhely arra a csodálatos eredményre is emlékeztet, amit pár ember összefogása képes kitermelni

Egy jó menhely olajozott gépezethez hasonlít a háttérben: ha mindenki lelkiismeretesen végzi a dolgát, rengeteg állat életét tudják még ideiglenesen is szebbé tenni.

 

#12 A menhely non-profit

Az adomány nem árcédula. Mindennek van költsége, a menhely működésében szinte minden költség határa a csillagos ég.

 

#13 A menhelyek jó esetben nem ijesztő, horrorisztikus helyek

Jó emberek, reménnyel teli, imádni való állatok egy helyen. Ha egy vezető reálisan látja a helyzetet, és nyomás ellenére sem vállalja túl magát, tiszta kennelekkel és viszonylag elégedetten várakozó állatokkal találkozhatunk. Sajnos Magyarországon a helyzet már messze nem ilyen ideális.

 

#14 Hallgassunk a dolgozókra! Ők ismerik legjobban az ott élő állatokat

Van olyan, hogy beleszeretünk egy állatba, de a dolgozók szerint valamiért nem való nekünk. Vagy kedvesnek látunk egy ott élő kutyát, és nem figyelünk a figyelmeztető jelekre. De lehet, hogy csak szimplán elbóklászunk a nézelődésben, és számunkra tiltott – például karantén – helyre tévedünk. Kérjünk útmutatást a menhelyhez.

 

#15 Látni fejlődni, változni, kinyílni egy kutyát, nem hasonlítható semmilyen más érzéshez a világon

 

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...