Saját KB bal
Saját KB jobb

Tényleg tudnak sírni a kutyák?

Mindannyian tudjuk, hogy kutyáink hihetetlenül empatikus lények. Érzelmeiket sokféleképpen tudják kifejezni, de vajon a sírás része ennek az eszköztárnak? Sokan láttak már kutyát elmorzsolni egy könnycseppet, de valójában az ebek nem tudnak érzelmi okok miatt sírni. Íme pár tudományos magyarázat, a többi meg maradjon szívügy. 

Kutyáink metakommunikációjuk tárházát vonultatják fel egy-egy érzelmi kitörésnél, a farok, a fülek állása, a szájtartás, a kiadott hangok – mind mind segítenek nekünk értelmezni az adott lelkiállapotot. Gyakran előfordulhat a nedves tekintet, ám ennek  – amíg a tudomány másképp nem határoz – pusztán egészségügyi okai vannak.

Allergia

Az emberhez hasonlóan kutyáink is egyre gyakrabban vannak kitéve az allergiás megbetegedéseknek, aminek egyik érzékeny megjelenési területe a szem és környéke. Mosószerek, étel összetevők, pollen – az év minden időszakában elő tudnak idézni problémát. Ha allergiára gyanakszunk, mert kutyánk szeme könnyezik, konzultáljunk állatorvosunkkal. 

Elzáródott könnycsatornák

Szintén az emberhez teljesen hasonló folyamat, hogy a kutyák a könnycsatornák segítségével tartják tisztán és egészségesen szemüket. A működési folyamat azonban más: míg az ember könnycsatornái kifelé tolják a könnyet, addig a kutyáké hátrafelé, az orr és a torok rész felé irányítják. Ha ezek elzáródnak, akkor tapasztalhatjuk, hogy a kutya szeme szabályosan könnyezik. Az elváltozás neve epiphoria, amelynek során szeme körül akár irritáció is kialakulhat, illetve a szőr is elszíneződhet.

Fertőzés

Ha kutyád szeme nem átlátszóan nedves, hanem sárga, nyálkaszerű anyaggal borított, netán könnyei véresek, nagy a valószínűsége, hogy súlyos fertőzést szedett össze. További kísérő jelenség lehet a szemek duzzanata és vörössége. A szemek érzékeny mivolta miatt javasolt azonnal állatorvoshoz fordulni.

Kosz vagy por

A könnyezés egyik egészen egyszerű oka lehet, ha kutyánk szemébe por kerül. Le sem kell feküdniük a földre hozzá, elég, ha csak a szél felkavarja egy kicsit az utca porát. Elvileg, ha csak ez a baj, a tisztítás után meg kell szűnnie a tüneteknek. Egyik gyógynövényünk, a kamilla kutyánkra is számos jótékony hatással bír, használatáról itt bővebben is olvashattok.

Megsérült szaruhártya

Gyakori sérülés a játékos, aktív kutyák körében, ahogy egymás felé csapnak mancsaikkal, vagy nyakörveik kiálló része is lehet a ludas. A szaruhártya sérülés azonban gyorsan súlyosbodhat, így, ha kutyánk szeme könnyezik, hunyorog, netán egy idő után nem tudja nyitva tartani, irány az állatorvos.

Habár kutyáink nem képesek érzelmi alapú sírásra, nem kell azt hinnünk, hogy képtelenek az érzelmeket átélni és kifejezni. Ők is átélik az alapérzelmeinket, sőt, egyes kutatások szerint sokkal bonyolultabb érzelmeik is vannak, például a gyász.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...