Saját KB bal
Saját KB jobb

Ismered kutyád egészséges értékeit?

Nyugalmi pulzus, átlagos testhőmérséklet, légzésszám? Mind olyan értékek, amik a hétköznapokban nem tűnnek fontosnak, ám ha valamelyik megváltozik, azonnal bajt jelez. Kutyáink ilyen egészségi állapotukat jelző értékei ráadásul mások, mint a miénk, így mindenképp érdemes tisztában lennünk velük. 

Míg a mi testhőmérsékletünk 37 celsius fok alatt tekinthető normálisnak, kutyáink esetében ezek a határok teljesen máshogy alakulnak, ami azt jelenti, hogyha nem vagyunk velük tisztában, könnyen hihetjük, hogy valami súlyos probléma van. Nézzünk meg pár fontos jellemzőt, és pár tippet is adunk, hogyan bizonyosodhatsz meg arról, hogy kutyád értékei rendben vannak.

 Normális pulzusszám

Az, hogy mit nevezünk normálisnak, nagyban függ a kutya korától és méretétől. A kisebb testű és a fiatalabb kutyáknak gyorsabb a szívverése, mint a nagyobb vagy idősebekké. Az éppen születő kölykök esetében a normális pulzus érték percenként 160-200 közé esik, ami akár a 220-at is elérheti még két hetes korukban. Körülbelül egy éves korukig normális a 180-as érték.

A nagytestű kutyák esetében a nyugalmi pulzusszám 60 és 100 között alakul, míg a kistestűeknél teljesen normális a 100-140 közti érték. A vérnyomás emelkedhet feladatok végzésekor illetve hosszú távon a stressz hatására is. Az értékek tartós megváltozása szív- vagy érrendszeri gondot jelezhet.

Hogyan mérjük?

A pulzus méréséhez egy stopper órára vagy másodpercet mutató órára van szükség. Kutyád szívverését bal mellső lába mögött vagy hátsó lába tetején belül tudod leginkább kitapintani. A legbiztosabb, ha megszámolod a szívverését 15 másodperc alatt, és megszorzod az értéket néggyel. Végezd el többször a mérést, hogy biztosan helyes értéket mérj. Mindig egészséges, nyugalmi állapotában végezd, hogy később észre tudd venni, mikor tér el ettől.

Normális testhőmérséklet

Kutyák esetében is vannak eltérések a testhőmérséklet között. Kedvenceink testhője átlagosan magasabb, mint az emberé. 37 és 39,2 celsius fok között teljesen normális. A kölykök esetében egy hónapos korukig alacsonyabb is rendben van (akár 34-36 fok is lehet).

Számos környezeti vagy egészségügyi faktor lehet hatással a testhőre, ha a változás nem pillanatnyi és nem valami külső hatás eredménye (pl egy forró napozás), akkor irány az állatorvos, bármerre is van eltérés az átlagoshoz képest. Nem csak a láz, de az alacsony testhő is bajt jelez.

Hogyan mérjük?

Hőmérő függő, hogy hol tudjuk legjobban megmérni a testhőt, általában a popsiban vagy a fülben mérhető a legnagyobb pontossággal. Mindkét helyen vigyázzunk, ne okozzunk sérülést, tartsuk nyugodtan az állatot a vizsgálat alatt.

Normális légzésszám

Nagy szórást mutat a légzésszám értéke. Átlagosan egy kutya percenként 24 lélegzetet vesz, de ez akár 10-re is lelassulhat vagy 35-re is felszökhet, és még mindig normálisnak nevezhetjük. Bármilyen fizikai aktivitás vagy érzelem azonnal megváltoztatja ezt, a lényeg, hogy bizonyos időn belül visszaálljon a nyugodtan mért értékekre. Sokak észrevehették kedvencükön, hogy alvás közben egy nagyobb sóhajtás után kutyájuk sokáig nem vesz levegőt, ez is teljesen átlagos jelenségnek tekinthető.

Amikor drasztikusan megnő kutyánk légzésszáma, az sok probléma előre jelzője lehet: ilyen az anémia, szív elégtelenség, tüdőgyulladás, de a túlsúly is okoz gondot a légzésben. A sokk, a mérgezés vagy valamilyen fizikai sérülés inkább lassítja a légzést.    

Hogyan mérjük?

A légzés számolásához szintén stopperre vagy másodperc mutatós órára van szükség. A szívveréshez hasonlóan 15 másodpercig számoljuk kutyánk lélegzetvételét, és szorozzuk meg néggyel. Végezzük el többször a számolást.

 

További hasznos cikkeink közül:

Miért nyalnak meg minket a kutyák?

5 ok, amiért kutyád büdi lehet

Miért szagolnak be a kutyák indig pont a lábunk közé?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...