Miért nem ehetik ugyanazt?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem szabad a cicákat kutyatáppal etetni, hiszen tudvalévően mindkét faj ragadozó? Először is szeretnénk mindenkit megnyugtatni: ha csak alkalmanként eszik bele a cicus a kutya táljába, azzal természetesen nincs probléma. Ugyanakkor tartósan kutyatáppal nem szabad a cicákat etetni, mert súlyos egészségügyi problémákat okozhat nekik. Nézzük meg részletesen, mi ennek az oka!

Mind a kutya, mind pedig a macska a ragadozók rendjébe tartozik. A genetikai vizsgálatok alapján azonban igazolható, hogy a két alrend, a kutya- és a macskaalkatúak fejlődése nagyjából 50 millió évvel ezelőtt külön vált. A macskákat emiatt elsődleges ragadozókként tarthatjuk számon, míg a kutyafélék a dögevő ragadozók csoportjába sorolhatóak. Számos dologban különböznek így például a macskák emésztőrendszere a magasabb fehérje igény miatt még a kutyáénál is rövidebb, jóval kevesebb foggal rendelkeznek és egyéb alkati különségek is megkülönböztetik őket, gondoljunk csak a macskafélék kiereszthető karmaira.

Nem csoda tehát, hogy bár a kutya és a macska alapvető szükségletei sok téren hasonlóak, mégis néhány nagyon fontos tápanyag szükségletét tekintve különböznek.

Először is a macskák kizárólag állati eredetű fehérjét tudnak hasznosítani, de abból jó sokat. Tudvalévő, hogy a fehérjék építőelemei az  aminosavak. Ezek közül néhányat képesek az állatok a táplálékbevitel során maguk előállítani, más részük azonban kizárólagosan kész formájukban felvehetők, ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak. Ezenek az amino savaknak egyikét, a taurint például a kutya képes saját maga előállítani, míg a macskának a táplálékkal kell magához vennie. A taurin hiánya a cicáknál nagyon rövid idő alatt vaksághoz, halláskárosodáshoz vagy akár végzetes szívproblémákhoz is vezethet.

A vitaminok tekintetében is van néhány alapvető különbség a két faj között. Az A vitamint például a cicáknak a táplálékkal bevinniük szervezetükbe, míg a kutyák képesek beta-karotinból előállítani a számukra szükséges mennyiséget. A macskáknak mindemellett jelentősen nagyobb mennyiségű B vitaminra és folsavra van szüksége.

A macskáknak különböző telítetlen zsírsavakra (arachidonsav és  linolsav) is eredeti formájukban, azaz állati zsír formájában elfogyasztva van szükségük. Ezek a zsírsavak nem csak a macskák bőrének, szőrének egészsége miatt fontosak, de a vese működéséhez is nélkülözhetetlenek.

Azt tehát tudjuk, hogy a macskák számára nem egészséges ha kutyák számára készült eledellel etetjük őket. Természetesen felmerül a  kérdés, hogy vajon fordítva mi a helyzet? Kutyákat etethetünk macskaledellel?

A kutyák elsősorban húsevők, ugyanakkor a macskákkal szemben, ha szükséges (!) túlélnek növényi táplálékon is egy ideig. A hangsúly itt a “túlélésen” van. Sajnos épp ezt a képességüket kihasználva készül nagyon sok kutyatáp növényi alapanyagokból. Amiatt, mert a kutyák képesek életben maradni pusztán növényi származású tápanyagon is, nem teszi őket mindenevővé!

A fentiekből fakadóan a kutyák végül is túlélnek macskaeledelen is. Ugyanakkor mivel nem a kutyák egészsége szempontjából optimális arányban tartalmazza a tápanyagokat, vitaminokat, zsírsavakat, semmiképpen nem tanácsos tartósan cica táppal etetnük a kutyákat. Válasszunk számukra friss húsból készült, könnyen emészthető, egészséges táplálékot, hogy hosszú éveken keresztül hűséges társaink maradhassanak!

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...