Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nyalnak meg minket a kutyák?

Gondolkodtál már azon, amíg próbáltad lemosni azt a rászáradó, nyálkás csókhalmot, hogy miért haladnak kutyáink olyan hatalmas nyelvcsapásokkal felénk? Az biztos, hogy a kutyanyelv az egyik kommunikációs eszközük, és mindenképp szeretnének valamit megtudni vele. Vagy mondani?

Anyutól tanulták

A szuka kutya a születés pillanatában nyalogatni kezdi kölykeit, hogy megtisztítsa őket, így ez a fajta gondoskodó nyalás az egyik legkorábbi emlékük és élményük a kutyáknak, és egyben az egyik legbensőségesebb is. Az élet körforgásaként alkalmazzák rajtunk is előszeretettel a törődés és gondoskodás jegyében.

A másik anyutól is ezt tanulták

A legtöbb gazdi pozitívan áll hozzá, ha kutyája megnyalja, így teljesen érthető, hogy kutyánk elismert, helyes viselkedésként kódolja a puszi osztást. Jutalomként értékeli a vele kiváltott örömöt, kedves, csicsergő szavakat és a simit, így a pozitív megerősítés alapján biztosak lehetünk benne, hogy legközelebb is előszeretettel fogja alkalmazni a módszert.

A behódolás egyik kifejezése

A rangsorban lejjebb lévő kutyák gyakran nyalják a feljebb állókat, ezzel kifejezve behódolásukat. A kölykök gyakran anyjuk szájának nyalásával fejezik ki „a főnöknek” azt is, hogy ideje enni.

Minden az agyi kémián múlik

Amikor kutyád megnyalja az arcod, kezed, endorfinok (boldogság hormon) szabadulnak fel benne. Ami azt jelenti, hogy nyugalmat, örömöt fog érezni, így ez a tevékenység stresszoldó, kellemes élményt nyújt a kutyádnak (is).

Játszani akarnak

A gazdi megnyalása tökéletesen alkalmas arra, hogy a kutya felkeltse a figyelmét. És ha belemész a játékba, gyorsan meg is tanulhatod, mennyivel jobb volt, mikor játék előtt még a nyelvét használta és nem a fogait!

Szeretik az ízed

Furcsa, de a kipárolgásoktól kissé sós bőrünk nagyon is finom a kutyáknak. De komolyan: ki tudott úgy megenni egy zacskó chipset, hogy az első harapásnál ne termett volna ott az eb? A só ízlik nekik. De chips ide vagy oda: biztosan mi vagyunk a legjobb ízű lények számukra a földön. A zokni és fehérnemű lopkodással is ezt bizonyítják.

Egyszerűen szeretnek minket

Talán a legegyszerűbb gondolatot hagytuk a legvégére, hiszen mi, emberek is puszival, csókkal fejezzük ki odaadásunkat és szeretetünket a másik ember iránt. A kutyáknak nincs annyi kommunikációs csatornája, mint nekünk, a beszéd hiánya miatt csak a testi eszközeikkel fejezhetik ki magukat: ilyen a hatalmas nyelves puszi is.

 

És ezekre tudod a választ?

Miért szagolnak be mindig pont a lábunk közé?

Bármennyire szeretjük is a kutyapuszit, veszélyeket rejthet

20 dolog, amit csak akkor érthetsz, ha vérbeli kutyaholista vagy

A 10 legnagyobb kutyás mítosz ledöntése

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...