Feigel Tibor tréner kutyasétáltatóként kezdte Amerikában, mára saját tv műsora van

Hamarosan a televízióban is láthatjuk az Egyesült Államokban élő magyar kutyatréner, Feigel Tibor sorozatát. Ismerjük meg most egy kicsit őt magát. A beszélgetésből kiderül: nem beszélt angolul, ezért eleinte kutyasétáltatásból tartotta fenn magát. A kapocs azonban tartósnak bizonyult. 

Hogyan kezdődött a kutya idomító karriered és miért Amerikában?

Először nem gondoltam volna, hogy kutyaidomár lesz belőlem az Egyesült Államokban. Mikor megérkeztem, mosogatóként kezdtem el dolgozni egy étteremben, a későbbiekben pedig számos más munkát is vállaltam. Az első alkalom után azonban, hogy kutyákkal foglalkoztam, úgy éreztem, ez a sorsom, és minden egyenesen tartott ebbe az irányba. 

Mivel nem beszéltem angolul, ezért kutyasétáltatóként kezdtem Amerikában. Minél több időt töltöttem a kutyákkal, rájöttem, hogy rendszerességgel, folyamatos ismétléssel valamint testbeszédük követésével egyszerű dolgozni velük. Miután megtanultam angolul, meg tudtam tanítani az embereket is, hogy hogyan bánjanak a kutyáikkal.

Mindig is tudtad, hogy kutyákkal akarsz majd foglalkozni?

Mivel a diplomámat biológia és testnevelés szakon szereztem, tanítani mindig is szerettem volna. Nagyon örülök, hogy végül úgy alakult, hogy embereket és kutyákat is taníthatok.

Mindig ugyanazt a módszert alkalmazod?

Minden ügy speciális figyelmet igényel. Mindenhol más a helyzet, a kutyák es a gazdik is különbözőek és persze a viselkedési problémák is. Az óráimat mindig megfigyeléssel kezdem. Megfigyelem a kutya és a gazdi viselkedését, a közöttük lévő kapcsolatot. Miután rájövök, hogy mi okozza a problémát, hatásos kommunikációs eszközöket alkalmazok a viselkedés javítására. 

Melyik volt a legszívszaggatóbb ügyed?

Egyszer egy menhely felkért, hogy dolgozzak egy csúnyán megkínzott kutyával.  Az első lábait eltörték, szegény teljes sokkban volt, így 1 órán keresztül próbáltam megnyerni a bizalmát. Az első foglalkozás három és fél órán keresztül tartott. Amikor végre bízott bennem annyira, hogy feladta a félelmét és meg tudtam ölelni, megkönnyeztem, a kínzásos ügyek mindig közel állnak a szívemhez.

Mi a „titkod”?

A kutyáknak meg van a saját kommunikációjuk egymással. Semmilyen csoda nincs abban, amit csinálok, csak odafigyelek a testbeszédükre, az energiájukra és arra, hogy hogyan viselkednek egymással, hogyan korrigálják egymást, hogyan szeretik egymást. A nap végén a legfontosabb az, hogy a természettel összhangban legyünk, bízzunk benne és minden rendben lesz.

Tibor műsora augusztus 9-étől a Viasat Nature műsorán

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...