Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért üvöltenek kutyáink a szirénára?

Majdnem mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, mikor egy szirénázó autó hatására kutyánk teljes átéléssel a legmagasabb fejhangján kezdett válaszolgatni a sziréna hangjára. De vajon miért reagálnak kedvenceink az amúgy idegesítő sivító hangra úgy, mint egy kisgyerek a fagyisautó zenéjére?

Kutyáink erősen szoicális lények, megtanultak az ember mellett és egymás társaságban élni. Az ugatás, az farkasüvöltéshez hasonlító hangok azonban még mindig részei a kommunikációjuknak. Az egyik lehetséges oka a szirénának, hogy egy távoli kutya üvöltéseként érzékelik, és erre feltétlenül vissza kell jelezni. Észrevehető ilyenkor, hogy nem csak saját kutyánk kezd bele a szirénába, hanem legtöbbször a szomszédé is.

Kutyáink füle sokkal érzékenyebb a miénknél, akár 40-45,000 Hertz-ig is hallják a magas hangokat (valaki még ennél is magasabbra teszi), míg az ember csak 20,000 Hertz-ig.

Mivel kutyáink legtöbbje nem szokott megrémülni vagy farkát maga alá csapni, ha meghall egy szirénát, így feltételezhetjük, hogy nem rémíti meg vagy zavarja őket.

Egy másik feltételezés szerint, jó esetben kutyánk elismer bennünket az együtt élő család fejének, és amint meghallja a szokatlan vijjogó hangot, azonnal figyelmeztetni akar minket, mint vezetőt. E felfogás szerint nem feltétlenül egy másik kutya üvöltéseként azonosítják a hangot, hanem egyszerűen olyan történik, amire feltétlenül fel kell hívniuk a figyelmünket.

Ahogy a sziréna távolodik, úgy fejezi be kutyánk is a fejhangú vijjogást – lehet akár büszke is magára, hogy elzavarta a szirének hangját a közelünkből. Mindenesetre, amikor a szirénával beszélgetnek, nevetni ér. Mutatjuk, miért.

 

Ezeket is hasznosnak és érdekesnek fogod találni:

Nem vicces, ha egy kutyát a móka kedvéért stresszelünk

Miért szagolnak be a kutyák mindig pont a lábunk közé?

Nagyon sok ok arra, hogy miért űzzünk közös sportot kutyánkkal

 

 

(Kutyabarát.hu)

 

Forrás: barkpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...