Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tegyünk, ha kutyánkat méh csípte meg?

Hosszú, meleg nyári napok. Kutyánk imád jóidőben a szabadban lenni, szaglászni a bokrok közt és üldözni bármit, ami mozog, beleértve a méheket is. Nem mindegy azonban, hogy mit teszünk, ha belefut egy csípésbe. 

Számos fotó terjed az interneten feldagadt testtájakról, de nem feltétlenül mindegyik méhcsípés ugyanolyan. A legjobb, amit tehetünk, hogy nyugodtak maradunk: bár a csípés kellemetlen, nagyon ritkán szokott halálos lenni.

1. Próbáljuk meg beazonosítani a méhcsípést!

Ha nem a fejére kapta a szúrást, hanem például belelépett, akkor észrevehetjük, hogy folyamatosan nyalja, sok esetben szinte rágja azt a fertályát. A fejen egy kis terület bedagadása is ennek a jele lehet. De sajnos egy egész nagy is.

2. Találjuk meg az érzékenység központját!

A leggyakoribb helyek, ahova csípést kaphat, az a talp, az orr, a has és a hátsó fertály. Néhány kutya talán nem fog örülni a fájó terület beazonosításának, de a gazdi jól ismeri, hogy kedvence a fájdalmat érezve mennyi kutakodást enged meg. Mindenképp bevörösödött, bedagadt területet kell keresni.

3. Ha van fullánk, távolítsuk el!

Ha benne marad a fullánk, próbáljuk meg minél előbb eltávolítani, mert a méhről leválva még percekig engedheti kutyánkba a mérget. Persze a legjobb, ha csipeszt használunk, de mivel a szabadban nem mindig van nálunk, így a megcsípett bőrfelületet összenyomva és megemelve két oldalról egy-egy hitelkártyával is összeszoríthatjuk a fullánkot, és úgy húzzuk ki. Figyeljünk rá, hogy próbáljuk ne túlságosan megnyomni a fullánkot kihúzáskor, mert a maradék mérget így bele üríthetjük kutyánkba.

4. Kezeljük az érintett felületet!

Kutyánk is ugyanazt az égető érzést éli át ilyenkor, amit mi. Próbáljuk csökkenteni fájdalmát például egy hideg vizes borogatással. Az állatorvostól is lehet tanácsot kérni, van-e olyan hatóanyagú kenőcs, ami csökkenti a kellemetlenséget, és a nyári hónapokban magunkkal tudjuk hordani.

5. Nézzük, nem változik-e valami rossz irányba!

Ha még soha nem csípte meg méh, érdemes tovább figyelni kedvencünket, hogy nem mutat-e furcsa elváltozást, ilyenek például a növekvő duzzanat, csalánkiütés, fokozott fájdalom vagy az anafilaxiás sokk jelei, mint a légzés problémája. Ha ezek közül tapasztalunk valamit, azonnal keressük fel állatorvosunkat. A legveszélyesebb csípési területek a száj körül, szájon belül illetve a torok környékén vannak, illetve, ha több csípést szerez kutyánk egyszerre.

6. A jövőben legyünk felkészültek!

Néhány kutyánál előfordulhat hevesebb allergiás reakció a csípés hatására, ha ilyet tapasztalsz kedvencednél, alaposabban fel kell készülnöd a jövőbeni sétákra, kirándulásokra. Egyeztessünk orvosunkkal, hogy milyen gyógyszerekkel vagy technikákkal kerülhetjük el, hogy komolyabb baj legyen egy kis csípésből.

 

Egyéb hasznos tartalmaink nyárra:

Hosszú szőr nyáron – mi legyen vele?

A nyári fürdőzés a kutyáknak veszélyes is lehet

Kutya kánikulában – előzzük meg a baleseteket

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Dodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...