Saját KB bal
Saját KB jobb

5 tipp, hogy óriás testű kutyád egy lakásban élve is boldog lehessen

Szomorú tény az, hogy az emberek gyakran rendkívül felelőtlenül választják ki a család négylábújának fajtáját. Minden kölyök édes kis imádnivaló szőrgombóc, de reálisan bele kellene gondolni abba, hogy már néhány hónap múlva „nagykutya” lesz belőle, hamar eléri végleges testméretét. Ekkor sokan csodálkoznak, hogy a „kicsi mackóból” például egy kifejlett bernáthegyi lett, és erre nem készültek fel. 

Az emberek gyakran megszabadulnak óriástestű kutyájuktól akkor is, ha változnak az életkörülményeik, például egy kisebb lakásba költöznek. A leggyakoribb indok, hogy „kegyetlenség” egy ekkora méretű kutyát lakásban tartani. Azonban a közhiedelemmel ellentétben, egy óriás is boldog lehet akár a lakásban is, ha egyébként kielégítjük a kutya igényeit.

Az alábbiakban Kelsie McKenzie, a pireneusi hegyikutyák megszállottjának 5 tippjét adjuk közre, mely segíthet abban, hogy óriás testű kutyátok jól érezze magát a szűkebb élettérben is.

1. Igyekezz kutyabarát helyre költözni

A lakásvadászatnál legyen szempont az is, hogy a környék mennyire kutyabarát. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy talpalatnyi zöldterület hiányában hosszú utat kell megtenni azért, hogy a kutya könnyíteni tudjon magán. Fontos az is, hogy legyen lehetőség a környéken hosszabb sétákat tenni, hogy ki tudd elégíteni a mozgásigényét. Vannak olyan helyek, ahol a házakat nagy parkok, sok zöldterület veszi körül, esetleg még kutyabarát üzletek is vannak a környéken.


fotó: aarfpetcare.com

2. Keress kutyabarát albérletet

Ha lakást szeretnél bérelni, olyat keress, ahol nagytestű barátod jelenléte is elfogadott.

Ez elég kemény dolog, mert sok helyen nem látják szívesen a kutyás albérlőket, pláne egy nagytestű négylábút. De azért ne add fel az első pár kudarc után, vannak rugalmas bérbeadók is, akik szívesen látják a „túlméretes” kutyákat is.

Mutasd meg a tulajnak, hogy felelős kutyatartó vagy, dicsekedj el bátran kutyád jólneveltségével, iskolázottságával és azzal, hogy jól szocializált ebed semmilyen fajta és méretű kutyát nem tekint ellenségnek.


fotó: insidescience.org

3. Biztosítsd a megfelelő mennyiségű testmozgást

Bármilyen fajta és méretű a kutyád, fontos számára a rendszeres testmozgás. Az óriás fajták általában szeretnek lustálkodni, de nekik is szükségük van arra, hogy rendszeresen kinyújtóztassák a lábaikat egy kellemes séta keretében. Egy kiadós reggeli séta után kutyád boldogan pihen egész nap a hűvös lakásban. Barátod lefárasztásához válassz olyan tevékenységet, ami passzol a fajtához, és amit mindketten élveztek.


fotó: thesundaytimes.co.uk

4. Szellemileg is gondoskodj kutyád igénybevételéről

A napi rendszeres testmozgás mellett a mentális stimuláció is elengedhetetlen minden kutya számára. Annak érdekében, hogy négylábú barátod szellemileg is lefáradjon, foglalkozz vele sokat, taníts neki néhány olyan trükköt, melyekhez kisebb hely is elegendő.


fotó: all-about-great-dane-dog-breed.com

5. Alakítsd ki a napi rutint

A napi rutin kialakításával segítheted kutyádat, hogy könnyebben és gyorsabban tudjon alkalmazkodni a kisebb helyhez. Alakítsd ki a napi ütemtervet, határozd meg az etetés, az egészségügyi séta, a hosszabb testmozgás és a képzések idejét, és meglátod, hogy kutyád sokkal jobban fogja érezni magát.


fotó: funstuff4.hoop.la

 

Olvassátok el Kelsie McKenzie korábbi hasznos tanácsait is:

Hogyan segíthetsz kutyádnak a kutya melegben?

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás és indexkép: positively.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...