Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyafuttatói etikett

Korábban már több írásunkban is felhívtuk a figyelmet a kutyafuttatókban elvárt viselkedésre, etikettre, sőt, létrehoztuk Futietikett programunkat is, amiben a Kutyológiával közösen kutyafuttatóknak juttattuk el a Futietikett molinókat, melyek ki is kerültek a futtatók kerítéseire. A téma több szervezetnél is kiemelt figyelemmel bír, így az Akela Kutyaiskolánál is. Ismerkedjetek meg most az ő kutyafuttatói etikettjükkel.

Sokan olyan helyen laknak, ahol nincsen más, biztonságos hely arra, hogy kedvencük szabadon futkározhasson, mint a kutyafuttató. Sajnos azonban sok kerületben jóval kevesebb futtató található, mint ahány kutyás a környéken él és használni szeretné, ezért aztán egyre gyakrabban hallani emiatt bekövetkező konfliktusokról, balesetekről.

Az alábbi pár alapvető szabály betartásával rengeteg probléma megelőzhető:

Ha vannak bent, soha ne menj be kérdezés nélkül!

Nem tudhatod, hogy a bent lévő kutya milyen. Lehet, hogy mentett, szocializációs vagy esetleg egészségügyi problémái vannak, melyek miatt térre van szüksége. Ha a gazdája megkér, hogy ne menjetek be, amíg ők ott vannak, akkor tartsd ezt tiszteletben. Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe!

Figyelj a kapun való belépésre!

Amikor belépsz a futtatóra, akkor mindig te lépj be először, a kutyád csak utánad. Figyelj rá, hogy nehogy a nyitott kapun egy másik kutya ki tudjon melletted surranni. Ha úgy érzed, inkább kérd meg a többi gazdit, hogy addig hívják el, fogják meg kutyáikat, így elkerülhető a szökés és a te kutyádra sem rontanak rá egyből a többiek. 

Amint belépsz, csatold le a pórázt!

Sok kutya teljesen másképp viselkedik pórázon mint anélkül. Sokuk agresszívabb, ha érzi, hogy a póráz másik végén ott a biztonságot jelentő gazdi, ezért érdemes a belépés után azonnal lecsatolni a pórázt, hogy elkerüljük a problémákat. 

Ne hagyd, hogy a kutyád zaklasson másokat!

Ha a kutyád dominánsan, terhelően viselkedik, szólj rá! Ne várd meg, amíg a másik kutya megelégeli és esetleg agresszívan lép fel. 

Ne hagyd, hogy a te kutyád piszkálják mások!

Te vagy a vezetője, a te dolgod, hogy megvédd, így ha azt látod, hogy más kutya túl sok négylábú barátodnak, akkor illedelmesen kérd meg a másik kutya gazdáját, hogy szóljon rá, vagy ha kell, akkor tereld arrébb a kellemetlenkedőt.

Soha ne kapd fel!

Ezt a hibát főleg kistestű kutyák gazdái szokták elkövetni, amikor ebüket veszélyben érzik. Azonban a kiskutya felemelésével gyakran nagyobb kárt okozhatunk, mint gondolnánk. Ha a másik kutya tényleg támadólag lépne fel, akkor ezt a mozdulatot a zsákmánya elragadásának nézheti, ami még erősebb támadásra ingerli, így veszélybe sodorjuk nem csak kiskutyánkat, de magunkat is. 

Labdát vagy más játékot csak akkor vegyél elő, ha a többi gazdi is megengedi!

Sok kutya agresszívan védi a zsákmányt, legyen az labda, rágócsont vagy akár egy egyszerű fadarab. A legbékésebb kutya viselkedése is megváltozhat ha zsákmányszerzésről van szó. Ha labdázni szeretnétek, előtte kérdezd meg a többi bent lévő gazdit, hogy nem lesz-e probléma belőle. 

Tartsd tiszteletben a többi gazdit!

Ha a másik gazdi azt kéri, hogy ne simogasd / etesd / szólongasd a kutyáját, azt tartsd tiszteletben. Biztosan megvan rá az oka, hogy ezt kéri. 

A Te kutyád, a Te felelősséged!

Ne felejtsd el, hogy elsődleges célja annak, hogy lementetek a futtatóba az, hogy a kutyáddal foglalkozz, így még ha beszélgettek is a többi gazdival, akkor is folyamatosan figyeld kedvenced. Ha úgy érzed, hogy nem teljesen stabil a szocializációja, akkor inkább tegyél rá egy kényelmes szájkosarat, mint hogy sérülést okozzon a többieknek. 

Vigyázz a futtatóra!

Ahogyan az utcán, itt is szedd fel kutyád után a végterméket. Ne engedd, hogy kedvenced rongálja a futtató berendezéseit, növényeit, ne hagyd, hogy hatalmas gödröket ásson. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a futtató nem gyermekjátszótér. Nyugodtan vidd be magaddal a gyereked is, hiszen az a jó, ha már gyerekkorban megismerkedhet minél több állattal, de a te felelősséged, hogy figyelj rá! Közös cél, hogy a futtatók minősége megmaradjon. 

És még valami: fertőző beteg és tüzelő kutyával érdemes a futtatót kerülni. Tartsd tiszteletben a többi kutyát és gazdit!

+1! Te tudod, mit jelent a sárga szalag? 

A sárga jelzés (ez lehet sárga nyakörv, kendő, szalag) arra figyelmezteti a többi gazdit, hogy a viselője nagyobb teret igénylő kutya, melynek számos oka lehet (pl. betegség, nem megfelelő szocializáltság). Ha ilyet látsz, akkor biztosítsd számukra a szabad teret!


Akela Kutyaiskola

 

További cikkek:

Kutyafuttatók

Futietikett a kutyafuttatókban

Futietikett program

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...