Saját KB bal
Saját KB jobb

A-tól Z-ig a kutyafogkőről

Az elhanyagolt fogaknak a kutyák esetében is számos komoly egészségügyi következményei lehetnek. Ez az egyik legsűrűbben előforduló probléma a kutyák esetében, 3 éves kor felett a kutyák 80%-a szenved tőle. Kiemelt fontosságú, hogy ügyeljünk kedvencünk fogainak egészségére!

A leggyakoribb esetek

Ebben az esetben is a megelőzésen van a hangsúly. Rendszeres fogászati ellenőrzéssel proaktívan tehetünk a nagyobb problémák kialakulása ellen, így elkerülhetjük a költséges és a kutyákra nézve veszélyes eljárásokat is. Leggyakrabban a plakk, a fogkő és fogágybetegség alakul ki a kutyáknál. Ezek egymást követik és válnak egyre súlyosabbá. A megrekedt lepedékből rövid időn belül fogkő lesz, a kezeletlen fogkő a fogágy megbetegedéséhez vezet. 

Ha vörös, duzzadt, akár vérző ínyt, a szokottnál több nyáladzást, kellemetlen leheletet, étvágytalanságot vagy hiányzó fogakat fedezünk fel kutyánknál, forduljunk állatorvoshoz! Fogkő nem csak az étrendtől alakulhat ki, számít a genetika is.

A fogkő eltávolítása

A hangsúly itt is a megelőzésen van. Ügyeljünk a rendszeres fogmosásra, hiszen ez nem csak a mi, hanem a kutyák alapvető szükséglete is. Használhatunk fogtisztító rágókákat, jutalomfalatokat, de csak természetes, legalább 90%-os hústartalmú termékeket válasszunk! Ilyen lehet a lábszárcsont, a szárított pacal, a nyúlfül és hasonlók. Nem a leghatékonyabb, de beszerezhetünk fogtisztító játékokat is, de csak természetes és méreganyagmentes játékok közül válogassunk.

Amennyiben mégis kialakult a fogkő, legtöbb esetben elegendő az ultrahangos eltávolítás is. Ügyeljünk a folyamatos tisztításra is! Ez egy 60 millió/perc sűrűségű oszcillációs mozgással végzett technika, ami könnyen megbirkózik az enyhe lerakódásokkal. A súlyos mértékű fogkő eltávolítása viszont altatás során történik. Ezt természetesen megelőzik a szükséges vizsgálatok, mint a vérvétel, az EKG, a mellkasröntgen és a szívvizsgálat.

A BioZoo.hu minősített bio és natúr, zero waste termékei között bátran válogathatunk, ha mi is a kutya fogkő megelőzésére törekszünk.

Egy kis plusz a természetből

A kutyáknak is éppúgy szükségük van vitaminokra és a természetes szerek gyógyító hatására, mint nekünk. Számos természetes kiegészítővel támogathatjuk kutyánk egészségét. Ügyeljünk a C-vitamin, a propolisz, a grapefruitmag-kivonat, az Omega-3 zsírsavak és a Q10 koenzim bevitelére. Ezek mind segítik az egészséges immunrendszert, csökkentik a gyulladásokat, és nagy szerepük van a fogproblémák megelőzésében, kezelésében is. Kifejezetten a fogak egészségének megóvására segítségül hívhatjuk az olyan gyógynövényeket, mint az édeskömény, a petrezselyem és a kapor. Elég rászórni ezeket a kutya ételére, és csak várni a jótékony hatásukat.

A kutya étrendjének kialakítása során pedig kerüljük a cukrot és a keményítőt, ne válasszunk aromákat és ízfokozókat tartalmazó ételeket! Helyettük nyúljunk a nyers zöldségekhez, a nyers húsos csontokhoz, a vörösáfonyához, búzacsírához, tökmaghoz vagy akár a cheddar sajthoz.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...