Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát Könyvajánló: EBből lettem

Horváth-Tóth Boglárka: EBből lettem – Önismeret, pszichológia, személyiségfejlődés (2021)

A gazda olyan mint a kutyája? Vagy éppen a kutyák tükrében ismerhetünk magunkra? Vajon mit tesznek hozzá a kutyák a személyiségünkhoz? Miben változunk általuk, és hogyan segítenek, hogy azzá váljunk, akik vagyunk? Horváth-Tóth Boglárka többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ EBből lettem című könyvében.

“Emberi játszmák, állati őszinteség. Egy világ, ami változásra késztet elvárások, nyomás és hazugságok nélkül. Egy világ, ahol megtapasztalhatjuk a saját hatásunk felelősségét, nagyszerűségét vagy éppen ártó hatását, tiszta és őszinte formában. Szeretném elmesélni a történetem, szeretném egy különleges aspektusból megmutatni a kutyák nagyszerűségét, szeretném hálámat kifejezni, szeretném elérni, hogy mások is nézzenek a sorok mögé a saját történetükben.”

De nem csak a saját történetét meséli el. Az EBből lettem nem csak egy emberi élettörténet, hanem története azoknak a kutyáknak, akik végigkísérték a szerzőt az úton, amíg mostani önmagáig fejlődött.

A könyvben folyamatosan tükröt tart maga elé, ugyanakkor arra buzdít, hogy tegyük mi is ezt. Nézzünk önmagunkba – a kutyánk tükrében a saját hibáinkat vegyük észre, lássuk meg, hogy mit mutat ez a tükör és vizsgáljuk meg alaposan, hogy vajon mi lehet a háttérben.

A szerző a saját élettörténetén keresztül mutatja be azt az önismereti utat, melyet a kutyáin keresztül bejárt.

“Útitársaim egészében testesítik meg azokat az értékeket, amelyek az elmúlt 34 évemben történetem alapjául szolgáltak, formáltak, alakítottak, változtattak.
Kutyáim iránt érzett szeretet, tisztelet és hála töretlen, annak ellenére, hogy őszinte és tiszta szándékuk sokszor próbára tett, térdre kényszerített, de mindig felállított és új esélyekkel indított tovább. Segítettek abban, hogy tanuljak meg másképpen figyelni, s így sokszor sikerült mást látnom, vagy másképpen látnom az életem. Büszke vagyok arra, akivé váltam, és ezt leginkább nekik köszönhetem.” – Horváth-Tóth Boglárka

Az első kutyás élményeitől kezdve az életét végigkísérő minden egyes négylábú társ fontos üzenetet, fontos tanítást hordozott. Amikor kiskorában biztonságra vágyott iszákos és erőszakos apjával szemben, egy kutyában találta meg. Egy kutya tanította meg arra, hogyan kell csendesen, szelíden kiállni. Később szintén egy kutya segített átlendülni saját gyengeségén, megtalálni a saját magából való motivációt. Megtanulta azt is, hogy ne mérje magát másokhoz és a saját útját járja.

Horváth-Tóth Boglárka könyve egyedi önismereti könyv, mely bemutatja, miképpen hathatnak a kutyák a saját személyiségünk fejlődésére, hogyan formálhatnak minket, ha odafigyelünk a tanításukra. A kutyáktól nem csak válaszokat kaphatunk, de olyan kérdéseket is, amelyek a mélyebb önismeret útja felé vezetnek minket. Az EBből lettem című, személyes hangvételű kötet révén bepillanthatunk a szerző önismereti útjába és inspirációt kaphatunk, hogy magunk is elinduljunk rajta, ha válaszokat keresünk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Los Muertos Crew from Pexels; Klicker Consulting
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...