Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyaterápiát vezettek be egy ecuadori börtönben

Az ecuadori hatóságok négy hónapja vezették be kísérleti jelleggel a kutyaterápiát a fogvatartottak közérzetének javítására.

Kutyaterápiával enyhítik a bezártság okozta nehézségeket az ecuadori Santo Domingo börtönében.

A lopásért egy évre elítélt Mario még szabadlábon tanulta meg a kutyakiképzést. „A kutya valóságos áldás, visszaadta a lelki egyensúlyomat, a szabadságérzetemet” – mondta a kolumbiai férfi, aki nehezen viseli el a rácsokat, a zajt.

Az ecuadori hatóságok négy hónapja vezették be, kísérleti jelleggel, a kutyaterápiát a fogvatartottak közérzetének javítására. A kutyakiképző által tartott foglalkozásokon az őrizetesek labradorok, pitbullok, huskyk oktatásán vesznek részt. Korábban sok kutyát bántalmazott a gazdája, és a börtönbeli foglalkoztatásukat egyben az ő rehabilitációjuknak is szánják.

Egyes őrizetesek – főleg az idősebbek – számára a kutyák heteken át az egyetlen látogatók. Az idősek közül sokakat senki sem látogat, márpedig szükségük van arra, hogy szeretetet adjanak és kapjanak. Ezért vannak itt a kutyák – magyarázta Mario.

Ecuador 52 börtönében valamivel több mint 26 ezer 820 őrizetest tartanak fogva egy szeptemberi statisztika szerint.


A kép illusztráció.

A zsúfoltság a Quitótól 140 kilométerre nyugatra fekvő Santo Domingo börtönét sem kíméli: 1400 elítéltet őriznek itt, a befogadóképesség közel kétszeresét. „Itt nagyon kemény az élet. Valóságos kínzás. Még a kenyér is borzasztó” – mondta a nyolc évre elítélt ecuadori Alcides. „A kutyaterápiával legalább abba lehet hagyni a drogot” – tette hozzá.

A börtön pszichológusa, Daniella Torres is megerősítette, hogy a kutyaterápiának ilyen hatása is van. „Ezzel a terápiával meg akarjuk változatni az életmódjukat, hogy szórakozzanak és kevesebb kábítószert fogyasszanak” – mondta.

A börtön egyik vezetője, Erika Rodriguez elmondta, hogy a program minden típusú fogvatartottnál működik, még a legszigorúbb biztonsági intézkedések között őrzött, 17 évnél hosszabb börtönbüntetésre ítélt nehéz bűnözőknél is. „Kevesebb a verekedés és szívesebben vesznek részt a közösségi tevékenységekben és a munkában” – összegezte a tapasztaltakat.

Hasonló kezdeményezés hazánkban is létezik már több éve: harmadik alkalommal tartottak záróvizsgát a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben  az “Új esély” állatasszisztált kutyaterápiás programban részt vevő kutyusoknak és a velük dolgozó fogvatartottaknak. 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...