Kütyükkel szólhatnak hozzánk a kutyák

Régi vágya az emberiségnek, vagy legalábbis a kutyatartóknak, hogy megértsék kedvenc háziállatuk és társuk mondanialóját. Ebben is segít az amerikai tudósok által kifejlesztett okoshám, és ezen kívül még az állat egészségi állapotát is felügyeli – írja az index.hu.

A szenzorokkal telepakolt szerkezet nyomon tudja követni a kutya tartását, és segít nekünk értelmezni a testbeszédet. A kommunikáció kétirányú: a hámra rezgő motorokat is szereltek, ezzel tudunk jelezni a kutyának, akár akkor is, amikor éppen nem vagyunk a közelében. A fejlesztők azt remélik, hogy az okoshám segít a kutyakiképzésben, javítja a munkakutyák és gazdáik együttműködését, és gazdák pedig bármikor nyomon követheti, mikor ül, áll vagy szalad az eb – írja az MTI.

A pulzus és a testhőmérséklet mérésével az állat testi állapotáról is gyűjthető információ, ezek jelezhetik az embernek, ha a kutya izgatott vagy ideges.

 

„A vakvezető kutyákat arra képezték ki, hogy viselkedésükkel ne árulják el, ha stressz éri őket, ezért a műszer jelzései különösen fontosak, mert segítségükkel felismerhetjük és enyhíthetjük a kutyák izgatottságát” – mondta Sean Mealin, az Észak-karolinai Állami Egyetem munkatársa, aki részt vett a prototípus fejlesztésében.

A kutyával való kommunikáció új színnel gazdagodhat: a hám rezgő motorjai működtetésével a gazda megerősítheti a szóbeli parancsot, vagy akkor is ráveheti az állatot egy tevékenységre, ha az nincs közelében.

Az okoshámot ki lehet egészíteni további műszerekkel is: mikrofonokkal, kamerákkal, a környezet jeleit érzékelő szenzorokkal, amelyek hasznos adatokat rögzíthetnek, ha a kutya például katasztrófa sújtotta területen dolgozik.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

 

Forrás: index.hu

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...