Saját KB bal
Saját KB jobb

Mangó kutya mentette meg az átfagyott öreget

Órák alatt megkerült az öregúr, aki vasárnap tűnt el a szadai idősek otthonából. Az átfagyott idős férfit Mangó, a területkutató kutya találta meg – alig kétszáz méterre az otthontól. A kutyákat civil egyesületek képzik ki, de a rendőrség évente 20-30 alkalommal is kéri segítségüket – írja az origo.hu.

Idős férfi eltűnését jelentették be vasárnap délután a szadai Margita Idősek otthonából: a Pest megyei rendőrök ezután értesítették a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) ügyeletét, ami azonnal elindította a civil mentőkutyás egyesületek riadóláncát.

A kertben tűnt el

Rövid idő alatt országszerte 15-20 mentőkutyás csoport indult a helyszínre, ám többségük félúton visszafordult. Este nyolc órára ugyanis már meg is találta a 87 éves férfit a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület belga juhász mentőkutyája Mangó, alig 200 méterre az idősek otthonától.

Mint kiderült, az idős férfi sétálni indult a park fás, bozótos területére, ám ott elesett és elvesztette járókeretét: órák telhettek el, mire az otthon személyzete észrevette és jelezte eltűnését.

„Mangót először az otthonban engedtük el, és 20 percen belül megtalálta az addigra már erősen áthűlt bácsit” – mondta el az Origónak Pinkóczi Diána, az egyesület elnöke.


Pinkóczi Diana és a nap hőse, Mangó. Forrás: KÉA

40 milliót spórolnak az államnak

Mangó és társai gyakran vesznek részt eltűnt személyek keresésében: a hatóság és a polgárőrségek évente 20-30 alkalommal is kérik a mentőkutyás civil szervezetek segítségét, mivel nincs saját állományuk.

A KÉA kuratóriumi elnöke szerint a rendőrségnek nem is érné meg, ha külön állományt tartana fent az évente előforduló pár tucat eltűnés miatt. „Mi önerőből képezzük és vetjük be a kutyákat, ezzel évente legkevesebb 40 millió forintot spórolunk az államnak” – mondta kérdésünkre Szabó Gábor.

Nyom sem kell nekik

Hozzátette, a civilek rendőrségi térkép alapján fésülik át a vizsgálandó területet, a kereséshez pedig nyomra vagy szagmintára sincs szükség – a területkutató kutyák nem magát a személyt keresik, hanem egy meghatározott területet járnak be, és ugatnak, ha ott mozdulatlan embert találnak.

A kutyák megbízhatóan jeleznek, kiképzésük azonban folyamatos munkát jelent: hetente többször is tréningeztetni kell őket, hogy formában maradjanak, mrt fél év kihagyás után elfelejtenék a feladatukat.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: origo.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...