A Soproni Parkerdő turistaútjain

Kristálytiszta erdei levegő, kiépített tanösvények, családbarát sétautak, erdei tornapálya, kilátók, források, patakok, tavak, piknikező-, és emlékhelyek, valamint számtalan sportolási lehetőség teszi ellenállhatatlanná a Soproni Parkerdőt. 

Ez az a hely, ahol érdemes több napot is elidőzni, hiszen a bükk-, tölgy-, és fenyőerdő hatalmas fái, valamint az itt őshonos szelídgesztenyefák között kutyáinkkal barangolva feledésbe merülnek a hétköznapok nehézségei.

Sopront méltán nevezik a kilátók városának is, hiszen a Károly-kilátón kívül a Parkerdőben még 8 kilátó „megmászására” van lehetőségünk, melyekről szemet gyönyörködtető panoráma tárul elénk. 

A számtalan kirándulási lehetőség közül először az ország első tanösvényén, a Ciklámen tanösvényen (GPS-koordináta: N 47°40’47” E 16°34’16”) tettünk meg egy szakaszt. Teljes hossza 8,6 km , könnyen végig járható, a Lővér Szállótól indul és Sopronbánfalvánál ér véget. Főbb állomásai a Deák-kút, a Károly-kilátó, valamint a Hét bükkfa érintése után a 2700 éves Halstatt kori temető a halomsírokkal, majd Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körül­vett kora vaskori földvára a Várhely- kilátóval.

Utunk során az információs táblák megismertetnek a hegység jellegzetes erdőállományaival, erdei növényeivel, gombáival, jellemző kőzeteivel és az itt élő állatokkal. 

Izgalmas túrának ígérkezett a Tolvaj-árok Természetismereti Tanösvény is. (GPS-koordináta: N 47.67721 E 16.52248).

A Tolvaj-árok a Soproni hegyvidék legvadregényesebb völgye, meredek hegyoldalaival az itteni erdők egyik legszebb része. 

Maga a tanösvény mindössze 1200 méter hosszú, de felejthetetlen élményt nyújt a csörgedező patakot többször átszelő, fa hidacskákon haladó ösvény, mely hol kiszélesedve, hol egészen leszűkülve tekereg a fölénk magasodó hegyoldalak lábánál. 

A tanösvény végén búcsút veszünk a pataktól és tovább követjük a kék kereszt jelzést, majd egy kis hegymenet után hamarosan fentről is megcsodálhatjuk a szép szurdokvölgyet. A jelzett úton tovább haladva, a hatalmas fák hűvösében hamar elérjük az országos kéktúra útvonalát. 

Ezt, majd a zöld háromszög jelzést követve érkezünk az ország egyik legszebb fa kilátójához, a Várhely-kilátóhoz, ahonnan megcsodálhatjuk a Sopront körülvevő erdőséget. A zöld háromszög jelzésre visszatérve, és azon haladva érkeztünk vissza az autóhoz, hogy a Szalamandra-tó (GPS-koordináta: N 47.667205 E 16.543998) felé vegyük az irányt.

   

A parkolóból kb. 800 m-es kellemes sétával értünk a fák között megbújó mesterséges tóhoz, amely szép időben kedvelt piknikezőhely.  

„Együtt mindenhová” szlogenünk jegyében mi négy kutyával vágtunk neki a hétvégének. Kirándulásaink kiindulópontja a Moha Erdei Vendégfogadó volt (a nyitva tartásról és az igénybe vehető szolgáltatásokról a Fogadó honlapján lehet tájékozódni), ahol négylábúinkkal is szívesen látott vendégek voltunk, sőt még az étterembe is mindannyian együtt mehettünk. 

A Vendégfogadót az erdő mélyén találjuk, ott, ahol véget ér az autóút. Körülöttünk minden irányban a rengeteg erdő, és turistajelzéssel ellátott utak… kutyával nehéz ennél ideálisabb helyet elképzelni. Ráadásul a konyha is kitűnő, így itt tényleg minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz.

 

 

Egerszegi Krisztina

(fotók: a Szerző)

 

További kirándulóhelyek

 

 

(kutyabarát.hu)
 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...