Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kutya a senki földjén – Szerencséje volt a didergő, kimerült berni pásztornak

Nincs könnyű dolga annak, aki szeretne jó állatvédő módjára viselkedni. S ha mondjuk meglát településen kívül, az út szélén dideregve, kifeküdve egy szerencsétlen jószágot, fel kell készülnie a hosszas telefonálgatásra. Már a végét járta, de legalábbis ha nem segít rajta egy lelkes állatvédő, ma már nem biztos, hogy él az út szélén útját feladó berni pásztor. – olvasható a feol.huoldalán

Kosik Lilla Orsolya, aki múlt hét hétfőn reggel Dunaújvárosból Székesfehérvárra tartva, meglátott Perkáta-Szabadegyháza környékén egy berni pásztor kutyust a szembelévő sáv mellett az út szélén. Bőrig volt ázva, mozdulatlanul feküdt -– emlékezik vissza Lilla, aki azonnal visszafordult, hogy megnézze, mi van a kutyával.

Lilla másfél órán keresztül térdelt a szakadó esőben a száguldozó kamionok, autók mellett. De senki nem állt meg segíteni, csak villogtak, dudáltak. De szerencsére ő ott volt, és nekiállt telefonálgatni…

Kosik Lilla Orsolya pityergett, amikor viszontlátta az út szélén talált kutyát a Herosz karanténjában. Ő sajnos nem viheti haza, már így is három befogadott eb gazdája, de most reméli, hogy a berni pásztornak sikerül örökbefogadó „szülőket” találni (Fotó: a szerző)

Felhívtam a dunaújvárosi megbízott állatbefogót: aki mondta, hogy nem jön ki, mert nem az ő területe. A környékbeli menhelyet elérni sem sikerült. A székesfehérvári gyepmesteri telep ugyanazt válaszolta, mint a dunaújvárosi -– panaszolja Lilla, aki végül „civilektől”, a Fehérvári Állatvédő Egyesülettől, azaz a Femától kapott segítséget. Valamint, és ezt hangsúlyozta: egy szolgálaton kívüli rendőrtől, aki éjszakás műszak után, negyed óra alatt érkezett ki hozzá segíteni kicsalni ezt a nem éppen kistestű jószágot a szalagkorlátok mögül és betenni az autóba. A berni a Herosz Takarodó úti állatmenhelyére került, ahol azóta is karanténban van. Súlyos kérdések merülnek fel ilyenkor egy tisztes állatbarátban: például, vajon miért nincs senki, aki hivatalból kijön és befogja a kutyát?

–- Mert az önkormányzatok közigazgatási területén kívül eső utakra, leszámítva az autópályákat, nincs szerződése senkinek –- árulta el Molnár Tamásné, az ASKA Alapítvány munkatársa. Ez az alapítvány egyébként az, amely Fejér megyében szinte minden önkormányzattal és több autópálya szakasszal is szerződésben áll. – Ezek a területek, s ilyen a perkátai szakasz vagy éppen a 81-es út, „fekete foltok” a kóbor állatok befogása terén. Az aktuális utak kezelőjének kellene gondoskodni az útjain talált állatok sorsáról, ám sajnos ez még várat magára -– tette hozzá. Ahogy azt is, hogy ő ugyan nagyon szívesen megmentené az összes kóbor állatot, amelynek segítségre van szüksége. – De sajnos csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér.

Az önkormányzatok egyébként a leszerződött gyepmesteri telepnek a befogott állat után fizetnek: két heti karanténban tartást, ami napi 400 forint. Ám még ezt sem akarják sokan kifizetni -– árulta el Molnár Tamásné. A berni pásztort egyébként meglátogattuk. Az akkori bogáncsok java része még most is súlyos fekete bundáját ékesítik. Kicsit megszeppent, de jóravaló állat, és ha lejár a karantén, gazdára vár!
 

S. Töttő Rita
(feol.hu)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás és képek: feol.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...