Saját KB bal
Saját KB jobb

Keresik az ország legidősebb kutyáját!

Állatvédők összefogásban keresik az ország legidősebb kutyáját.

A kutya várható élettartama fajtafüggő. A legtöbb fajtánál 10 és 13 év közé esik. A fajta egyes egyedei élhetnek ennél rövidebb vagy hosszabb ideig. Általában elmondható, hogy a kistestű kutyák tovább, míg a nagyobb testűek rövidebb ideig élnek. Mégis sok a kivétel.

A legrövidebb élettartamú fajta a bordeaux-i dog, ahol a statisztikai élettartama 5,2 év. Vannak más, nagyon rövid várható élettartamú fajták is 6-7 éves átlagéletkorral, így a miniatűr bullterrier, az angol véreb vagy az ír farkaskutya.

A legtovább élő fajták átlaga 14-15 év. Közéjük tartozik a toy pudli, a japán spicc, a border terrier és a tibeti spániel.

Városi legendaként él a lakosság körében, hogy a keverékek egészségesebbek, mint fajtatiszta társaik. A tudósok bebizonyították, hogy a keverékek várható élettartama tényleg hosszabb, mint azoké a fajtáké, amelyekből származnak. Az átlagos termetű keverék várhatóan legalább egy évvel tovább él, mint az összes fajtatiszta kutya várható élettartama.

Egy lecsendesedett, nyugodt, melegszívű idős kutya éppen olyan szerethető, mint egy kölyökkutya. A szeretet nem korhoz kötött. A közösen töltött évek pedig olyan erős érzelmi kötelékeket alakítanak ki a szőrös családtagokkal, ami semmivel sem helyettesíthető.

Hogy ki volt legöregebb kutya a világon?

A gyakran emlegetett legöregebb kutya a hagyomány szerint Bluey, aki 1939-ben halt meg 29,5 éves korában. Ez a rekord azonban nem hitelesített.

Ki a legöregebb kutya jelenleg Magyarországon?

Az Állatvédők – együtt közössége az ország legidősebb magyar kutyáját keresi. Várják minden idős kedvenc gazdijának jelentkezését a közösségi oldalukon hirdetett verseny posztjához. A születési dátumot, (vagy a vélt születési dátumot) az oltási könyvvel vagy a kutya útlevelével tudják igazolni.

A három legidősebb kedvenc „életerő” ajándékcsomagban részesül.

https://www.facebook.com/368711300384882/photos/a.368731733716172/373462876576391/?type=3&theater

A verseny április 30-án éjfélkor zárul.

 

 

Forrás: Hangya Közösség, wikipedia
(Kutyabarát.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...