Szent László-völgy, Apátkúti-völgy kutyával – télen is!

Budapest határától mintegy 20-30 percnyi autóútra könnyen megközelíthető, jól járható, mégis látványosságokban gazdag kiránduló útvonalat találunk a Pilis hegységben. 

Pilisszentlászló főteréről a kápolna és az iskola közötti utcán északkelet felé haladva jutunk el a piros jelzésig, amelyet követve 3-4 órás, mintegy 8 kilométeres útvonalat bejárva akár Visegrádig is leereszkedhetünk, nem mellékes szempontként kutyánkat jól kifárasztva. De ha kedvünk úgy tartja, vagy időnk kevésbé engedi, rövidebb kirándulást tervezve is érdemes nekivágni a túrának! Így tettünk mi is.

kutyabarat kutyabarát

Ottjártunkkor hó borította a tájat, számos helyen jég fedte a máskor csörgedező patakot. Egy-egy pár bakanccsal felszerelve mindez azonban nem jelentett leküzdhetetlen akadályt. A Szent László-völgy bejáratától kezdődően az Apát-kúti-pataknak hol a jobb, hol a bal oldalán vezet a kényelmes gyalogút. A gyertyános-bükkösben sétálóknak a legnagyobb kihívást a patakon való ismételt átkelések jelentik; néhol fejtörést okozva gazdinak és négylábúnak egyaránt.

A vadregényes szurdokvölgyben haladva mintegy 1 órás sétával értük el kirándulásunk célpontját, a hatalmas sziklaorom közelében található Alpár-forrást. Itt találhatjuk az Apátkúti-völgy bejáratát is.

kutyabarat kutyabarát

Akik kitartóbbak, és tovább folytatják útjukat, felfedezhetik a Kaán-forrást, az Ördögbányát, megpihenhetnek a környék kedvelt kirándulóhelyén, a Telgárthy-réten, majd az Ördögmalom-vízesés és egy mesterséges halastó mellett elhaladva lassanként elérik Visegrád házait.

 

Gelencsér András

(Kutyabarát.hu)

Fotók: Gelencsér András

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...