Saját KB bal
Saját KB jobb

Valóban hiányzunk a kutyánknak?

Senki sem szereti hosszabb időre egyedül hagyni kutyáját, még akkor sem, ha szerencsés esetben átszunyókálja az egész napot, amíg mi dolgozunk. A legtöbb gazdinak lelkiismeret furdalást okoz, ha egész napra egyedül kell hagynia kedvencét.  Azt gondoljuk, mivel nekünk is hiányzik ő, egy kutyának is hiányzik a gazdája.

 

Vajon képes a kutya hiányérzetre, vagy ez is csak egy, a sok emberi tulajdonság közül, mellyel hajlamosak vagyunk kutyánkat felruházni?

A témában Dr. Gregory S. Berns professzor végzett kutatást, és bebizonyította, hogy a kutyáknak valóban tud hiányozni a gazdájuk, képesek ilyen érzelmek megélésére. A vizsgálat sokáig tartott és nagyon összetett volt. MRI készülékkel figyelték a kutyák agyi reakcióit ébrenléti állapotban, ehhez viszont először azt kellett megtanítani a kutyáknak, hogy nagyjából mozdulatlanul reagáljanak bizonyos dolgokra, hogy az MRI felvétel értékelhető legyen. Két border collie-val kezdték a vizsgálatokat, bizonyos kézjeleket tanítottak a kutyáknak, azokat kellett felismerniük, melyekhez jutalomfalat is társult. Az MRI hamar elkezdett jeleket mutatni a jutalmazós kézjelekre.  Ilyen módon be lehetett azonosítani azokat az agyi reakciókat, melyeket pozitív hatásokra produkál a kutya agya.

kutyabarat kutyabarát

A következő lépés azt volt, hogy a kutya családtagjaira és idegenekre adott reakcióit vizsgálták, hogy megvizsgálják, milyen folyamatok mennek végbe egy idegen és egy ismerős, szeretett ember felismerése közben. Ezt úgy tudták megfigyelni, hogy a gazdi szagát majd idegen ember szagát, valamint ismerős kutya és idegen kutya szagát helyezték el a közelében.  A kutatás azt bizonyította, hogy a kutyák képesek a szeretet érzésére és ezt elsősorban gazdájuk iránt érzik, sokkal erősebben, mint például egy ismerős kutyatársuk iránt.

A hiányérzettel és idő érzékelésével kapcsolatban Therese Rehn és Linda Keeling végeztek kutatásokat még 2011-ben, és bebizonyították, hogy hosszabb, több órás távollét után sokkal jobban örül a kutya a gazdájának, mint egy fél órás különlét után. Arra is rájöttek, hogy míg a kutya a 30 perc és 2 óra távollét között éles különbséggel reagál, addig a 2 és 4 órás távollét között nem produkál jól meghatározható különbséget. Tehát igen,  már 2 óra elteltével jobban hiányzunk kutyánknak, mint fél óra után, de az idő múlásával ez az érzés nem erősödik párhuzamosan.

Dr. Gregory S. Berns:  How Dog Love Us (Hogyan szeretnek minket a kutyák) 2013-ban megjelent könyve részletesen bemutatja a kutatás eredményeit, és bevezeti az olvasót a kutyák érzelmi világába. Sajnos magyarul nem kapható, de eredeti nyelven innen rendelhető: LINK

A teljes kutatási anyagot angol nyelven itt találjátok.   Berns  professzor  témához kapcsolódó  TED előadását pedig ITT.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

 

Képek forrása: nytimes.com, pexels

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...