Egy állatorvost ítéltek el állatkínzásért és csalásért Magyarországon

A Különösen szomorú, megdöbbentő és mélységesen elítélendő, mikor azzal szembesülünk: a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy állatorvost állatkínzás és az állatorvosi tevékenységével összefüggésben elkövetett csalás, valamint más bűncselekmények miatt. A bíró eltiltotta a vádlottat foglalkozásának gyakorlásától is. Egy állatorvost, aki az állatok gyógyítására esküdött föl.

 

Több állatvédő egy emberként harcolt, hogy az állatorvos megkapja a méltó büntetését, és ha az ítélet felfüggesztett börtönbüntetés is lett, a legnagyobb győzelem, amit elkönyvelhettek, hogy egy ilyen embert eltiltottak foglalkozásának gyakorlásától.

A nlcafé értesülései szerint néhány elhivatott ember közel három éve küzd, hogy pont kerüljön az állatorvos felháborító „karrierje” végére. Többek között el nem végzett sugárkezelések és CT vizsgálatok, feleslegesen és oktalanul végrehajtott műtétek is száradnak a lelkén, ami sok szenvedést okozott beteg állatoknak, rengeteg költséget és fájdalmat pedig az érintett gazdiknak.

Az állatkínzás megítélése hazánkban nem igazán egyértelmű, és bár a jog viszonylag világosan megfogalmazza, hogy mit tekinthetünk annak, a bíróságon nem egyértelmű, hogy kellően komolyan veszik ezt az egyre növekvő számban megjelenő bűncselekményt. De az, hogy egy állatorvosról mondják ki, hogy hivatalból okozott felesleges szenvedést, sőt, olykor még halálhoz is vezetett nem kívánatos magatartása, az precedens értékű itthon is.


Az ügyben a Vizslamentés csapata is érintett volt, így ők is aktívan részt vettek a harcban. A nlcafé szerint az állatok között volt daganatos, akinek a sugárkezelés segített volna, annak hiányában azonban elpusztult kezelés nélkül, de még élete meghosszabbításának lehetőségét is elvették tőle, miközben gazdija sokáig azt hitte, jó orvosnál vannak, van remény. Volt háromlábú páciens, akiben újabb tumort talált az orvos. Később azonban kiderült, nem a diagnosztizálás helyén, a tüdőben, hanem a gerincben volt jelen a pusztító kór. Volt akinél daganatot diagnosztizáltak, több el nem végzett CT vizsgálatot fizettettek ki, és még meg is műtötték, holott semmi, de semmi baja nem volt.  Így lett egy torokgyulladásból nyirokdaganat.

Sajnos a laikusok, ahogy ebben az esetben is, ki vannak szolgáltatva a „hivatali látszatnak”: annak, hogyha valami hivatalosnak, szakszerűnek és rendezettnek LÁTSZIK, akkor az biztosan az is. Ebben az esetben sajnos épp az ellenkezője igazolódott be, aminek számos eb és gazdája látta kárát.

– Normális emberben fel nem merül, hogy valaki, bárki egy birtokában nem lévő, azaz nem létező géppel vizsgál méregdrága pénzekért, majd hamis diagnózisokat állít ki. Szintén még a gyanú is sértő normális esetben, hogy egy sugárterápiás kezelés ne valósulna meg, pláne ha dr. B.L., a nagy tekintélyű képdiagnosztikával foglalkozó onkoradiológus – nem tévesztendő össze az onkológussal – végzi azt el. Persze, hogy mindenki hitt a fehér köpenyt viselő, elismert, értelmes, nyugodt és halk szavú állatorvosnak, pláne úgy, hogy a háziállatok esetében is fontos a bizalom orvos és hozzátartozó között. Mindeközben a bíróságon a jogalkalmazó azt is kiemelte, a társadalom pozitív irányban változó szemléletmódja,  és az állatvédelmi törekvések hatására kiemeli az ügyben az állatok kiszolgáltatott helyzetét, hiszen ők gazdáiknak az őket ért sérelmekről nem számolhattak be. – írta a nlcafé.

Az állatvédőket dr. Bárándy Gergely képviselte, akiről a sértettek gazdái elmondták, soha, egyetlen pillanatig sem volt számára kérdéses, hogy az állatoknak vannak-e jogaik, és mi illeti meg őket, sőt! Több száz oldalt, tanúvallomásokat, kórlapokat, igazságügyi szakértői véleményeket böngészett éjszakákon át, orvosi kérdésekből készült fel, és rengeteget kérdezett annak érdekében, hogy legjobb tudását adhassa ebben a büntetőügyben.

– A bíróság indokolása szerint a vádlott nem csak az emberek bizalmával élt vissza, hanem az állatok kiszolgáltatott helyzetével is. Másfél évtizede az állat a jog számára még csak dolog, egy tárgy volt, aminek (akinek) bántalmazása vagy elpusztítása legfeljebb rongálásnak minősült. Korábbi kolléganőmmel, Nemes Dalmával immáron ügyvédekként, a sértettek jogi képviselőiként öröm volt látni, hogy amiért jogalkotóként küzdöttünk, érvényesül a gyakorlatban. A bíróság hozzáállása és szemléletmódja tükrözi az akkori jogalkotói céljainkat. Köszönjük a Magyar Állatorvosi Kamara és minden sértett, tanúként meghallgatott állatorvos, egyéb tanú, és a Vizslamentés bátor kiállását! Mutasson ez példát mindenkinek: AZ ÁLLATKÍNZÁS NEM BOCSÁNATOS BŰN, tegyünk együtt ellene! – írta közösségi oldalán az ügyvéd úr.

 

Magyar állatorvosok a nemzetközi sajtóban:

Magyar állatorvost ítéltek el kutyacsempészésért és illegális kereskedelemért Angliában

Magyar szaporítókról, csempészekről és piacról számol be a külföldi sajtó

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: nlcafé, vizslamentés, Dr. Bárándy Gergely oldala

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...