Siófok ismét nemet mondott a kutyabarát strandra

A Kutyabarát Balaton projekt egyik fő célkitűzése, hogy még legalább két kutyabarát strand létesülhessen a Balatonnál – erre mondott nemet most újra Siófok vezetése. A helyi vezetés, a lakosok és az odalátogató vendégek véleményei is megoszlanak: egyesek szerint több bajjal jár, mások szerint a város nívóját emelné egy kutyabarát strand létrehozása. 

Május 24-én nyitottuk meg „hivatalosan” is a kutyabarát – kutyás  balatoni szezont, melyhez idén még többen csatlakoztak, mint egy évvel korábban. A turizmus és vendéglátó szektorban közel 50%-os volt a növekedés üteme, egyértelműen bizonyítva a kutyabarát filozófia előretörését a régióban.

Várható volt, hogy a szállásadók, az étterem- és kávézótulajdonosok, és további szolgáltatók nyitnak a kutyások irányába, hiszen egy jól megfogható és fizetőképes keresletről van szó.

A települések tekintetében eltérőek a vélemények és a hozzáállások

Jelenleg még mindig csak két település ismerte fel a kutyabarátságban rejlő lehetőségeket, mindezidáig Fonyód és Balatonföldvár jelölt ki a kutyások számára is látogatható partszakaszt – ezzel több tízezer ember évek óta fennálló igényeit kielégítve.

Siófokon is tervben volt egy kutyabarát strand kialakításának a lehetősége, először 2016-ban merült fel a kérdés. A Kutyabarát.hu képviselői 2017-ben megosztották tapasztalataikat, így előnyeit az akkori alpolgármesterrel, aki az előterjesztést be is nyújtotta a képviselőtestületnek. Sajnos azonban az akkor elhalasztott döntés úgy tűnik most is dugába dőlt.

A Sonline.hu számolt be arról, hogy „többször is felmerült, hogy létesítsenek egy helyet a városban, ahol az ebtartók és a kis kedvencek együtt fürödhetnek, hűsölhetnek. 2016-ban civilek fordultak az önkormányzathoz és képviselő-testületi előterjesztés is készült, hogy jelöljenek ki egy területet, de a városatyák nem támogatták az elképzelést.”

Siófok PR stratégiájáért felelős ügynökség is körbejárta a témát, de tájékoztatásuk szerint a kutyabarát strand nem kapott prioritást, és „a nyilvánvaló negatívumokat is látva, levették a napirendről.”

Pintér Tamás, a siófoki strandokat üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nincs a város 17 km-es partszakaszán olyan terület, amelyen kutyás strandot lehetne kialakítani. A szabadstrandokon tilos kutyát a vízbe vinni, erről helyi rendelet született. A fizetős strandokon pedig a kft. vezetése döntött úgy, hogy nem engedi be a négylábúakat. – A kutyastrand több problémát okozna, mint amennyi hozadéka lenne – összegezte Pintér Tamás a Sonline.hu portálnak.


A Kutyabarát.hu megjegyzése: 

Fonyód 2016 óta üzemelteti a kutyabarát strandot. Első évben mindenki ingyen látogathatta a kijelölt partszakaszt. 2017-ben egy jelképes, 200 forintos belépőt szedtek a látogatóktól a strand nyitva tartási idejében (9.00 – 19.00), és a kapukat utána sem zárták be a látogatók előtt. A strand látogatottsága egy átlagos napsütéses napon kb. 300-400 volt, kiemeltebb időszakokban ez a szám elérte az 1000-et is! Kiszámolható tehát, hogy mennyi bevételt jelenthet ez a városnak – szemben a kiadásokkal. A közel 2 millió főt számláló hazai kutyás célcsoport tekintetében pedig nem kérdés a város reputációjának növekedése.

Nem mellesleg Fonyód pályázott is strandfejlesztésre, idén 10 millió forintot tudnak így turisztikai fejlesztés gyanánt rákölteni a strandra: a wc és vizes blokk, pénztár kialakítása és büfékonténer létesízése, melyet bérbe tudnak adni. Ezen kívül információink szerint még a strand területét is növelik. 

Szintén nem elhanyagolható szempont és turisztikai attrakció, hogy Fonyódon idén két nagy rendezvény is megrendezésre kerül – mindkettő a Kutyabarát Balaton proejkt részeként -, az egyik a három napos Dog Beach Fest nagyszabású kutyás fesztivál, és az augusztus végi Dogs' Chillout Day rendezvény.

Balatonföldváron ugyan idén fejlesztésekről nem számolhatunk be, viszont ott a belépés továbbra is ingyenes, és az önkormányzat biztosította a Kutyabarát.hu-t, hogy a jövőben tervbe veszik a fejlesztéseket, és további lehetőségeket a kutyabarát fürdetőhely kapcsán.


A Balatont, mint turisztikai desztinációt a kutyatartók körében is fejleszteni kell, mert több milliós hazai célcsoportról beszélünk – mondta Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu egyik alapítója. – Partnereik visszajelzése alapján már áprilisban elfogytak a kutyabarát szállások a nyárra, ezek leginkább a kutyabarát fürdőhelyek közelében lévő szálláshelyek, amelyeket évről évre egyre többen látogatnak. Próbálunk lobbizni az önkormányzatoknál, hogy nyissanak a kutyabarát strandok felé, az északi parton azonban nehéz partszakaszt találni. Nagyon sok a nádas és a védett terület, a maradék részen pedig már strandok vagy szabadstrandok vannak. Gátoló tényező a helyi lakosok vétója, ez történt Balatonbogláron is, ahol már előre panaszt tettek, hogy a kutyák odapiszkítanak és ugatnak. Mi azt próbáljuk kommunikálni, hogy ez nem így van, ha szervezetten, rendszerszinten működnek a dolgok – emelte ki Sziládi-Kovács Tibor.

A történet remélhetőleg nem ér véget a Balatonnál, a Kutyabarát.hu csapata tovább lobbizik az önkormányzatoknál. Reményeink szerint lesz egy-két Balaton-parti önkormányzat, aki felismeri ennek jelentőségét és persze az ebben rejlő lehetőségeket is. Egy biztos: igény van rá, a kutyás társadalom folyamatosan fejlődik, a szolgáltatók nyitottak, továbbá egyre több kulturális intézmény is csatlakozik a Kutyabarát Balaton projekthez.

Nem csak a Balatonban érdemes gondolkodni

Nemrég számoltunk be róla, hogy Tiszafüred is kijelölt egy partszakaszt a Tisza-tónál, melyt kutyabarát stranddá alakítanak ki. Az önkormányzat vezetése, a polgármesterrel az élen nagyon pozitívan állt az ügy mellé, és ennek köszönhetően 2018-tól már a keleti országrésznek is van saját kutyabarát fürdőhelye. A tiszafüredi helyzetről hamarosan bővebben is beszámolunk!

 

Témába vág:

Kezdetét vette a Kutyabarát Balaton szezon – számos új kezdeményezéssel

Jó hír – a Tisza-tónak is lesz kutyabarát strandja

 

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...