Életüket kockáztatták a csernobili munkások, hogy megmentsenek egy kutyát egy 100 méter magas havas reaktor tetejéről

Többször beszámoltunk már Csernobil kutyáiról, a több mint 1,000 eb megtanult alkalmazkodni a tiltott zónán belüli élethez. Egy maroknyi csoport igyekszik ellátni őket. Nemrég az egyik kutya bajba került: felmászott az egyik reaktort takaró tetőre, közel 100 méteres magasságba. A dolgozók egy percig sem gondolkodtak: életüket kockáztatva másztak utána és hozták le a hava, csúszós tetőről.

 

Az 1986-os katasztrófát követően néhány kutya a környéken maradt: belőlük lett mára egy több mint 1,000 fős populáció Csernobilban. Az evakuáláskor az ott élőknek megtiltották, hogy magukkal vigyék kedvenceiket. Az akkori beszámolók szerint a kutyák nyüszítve igyekeztek feljutni a buszokra gazdáik után, de a katonák erővel visszatartották őket. A kutyák kilométereken át szaladtak a buszok után, az összetört szívű gazdák pedig cetliket hagytak hátra ajtajaikon a katonáknak, hogy ne öljék meg állataikat. Sajnos a legtöbben mégis erre a sorsra jutottak. Azok élték túl, akik a közeli erdőkben találtak menedéket.

Mára az ott maradt állatok leszármazottai közeli kapcsolatban, sőt, barátságban élnek együtt a dolgozókkal, hiszen tőlük függ az életük, ők etetik őket.

Múlt héten az egyik kalandvágyó eb feljutott az egyik havas tetőre, amely a négyes reaktor védőburkolata. Így három hős dolgozó az életét kockáztatva utána ment. A rettegett kutya a tető íves részén állt, bármikor megcsúszhatott volna. A dolgozók profi kötélmászó felszereléssel jutottak el hozzá, ahol nem csak a mostoha körülményektől és a leeséstől kellett tartaniuk, de az erős radioaktív sugárzástól is.

A kutyát végül sikeresen lehozták egy anyagba csomagolva. Valószínűleg az eb az egyik karbantartáshoz használatos lépcsőn juthatott fel a szédítő magasságba, mivel pár nappal később a dolgozók egy újabb kutyára bukkantak, aki épp szintén ugyanazon a lépcsőn igyekezett felfelé. Szerencsére őt már a kaland elején meg tudták állítani.

A kutyák szőrében a mai napig radiaktív anyagok mutathatók ki, így mentésük is különös nehézségekbe ütközik. Élettartamuk mind az egészségkárosító anyagok, mind a kemény hidegek miatt viszonylag alacsony: alig találni hat év feletti állatot.

 

Egy mentőcsapat pár éve szerencsére felvállalta a feladatot:

Végre segítenek Csernobil radioaktív kutyáin

Történetükről bővebben itt olvashatsz:

Csernobil kutyái – és a leszármazottak

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...