Megfenyegették a mosonmagyaróvári társasház kutyás lakóit

Úgy tűnik, háború indul egy mosonmagyaróvári társasházban a kutyás lakók ellen – a többi lakótárs üzenetet ragasztott ki a házban, ami nyílt utalással zárul: a kutyák eltüntetésével fenyegették meg a kutyával élőket.  

Finoman szólva nem a békés megoldási lehetőségeket sugallja a minap kiragasztott üzenet a társasházban. Régre nyúlik vissza a gazdik és a nem kutyások közötti együttélésből fakadó konfliktus, de elvileg minden probléma megoldható kulturáltan is.

Nem tudni, a házban lakók valóban nem túloznak-e az ott élő kutyák zajongásáról, de a fenyegető stílusú cetli biztosan nem segíti az ellentmondás békés rendezését. Emellett az üzenetben több olyan állítás van, ami jogilag sem állja meg a helyét.

Dr. Pozsonyi Anikó, kutyás ügyekben igencsak jártas ügyvéd a Bors érdeklődésére rá­mutatott: a társasházi törvény értelmében a magánlakásokról a társasházak csak úgy rendelkezhetnek, hogy mire nem lehet használni őket – például nem lehet bennük iroda. – „A kutyatartással kapcsolatban nem hozhatnak szabályokat. Ha a társasház házirendjébe – akár újonnan – önkényes szabályok kerülnek, akkor azokat a bíróságon meg lehet támadni. A társasház szinte biztos, hogy elveszíti a pert, aminek a költségeit ki kell fizetnie.

Amennyiben a házban probléma a kutyaugatás, két eset van. Ha egy éven belül kezdődött a gond, a jegyzőtől kell birtokvédelmet kérni, ha régebb óta tart, akkor a bíróságtól. Mindkét esetben a pa­naszosnak kell bizonyítania, hogy az ugatás úgymond szükségtelen mértékben zavarja” – magyarázta az ügyvédnő, azt is hozzátéve: ha az ugatásra panaszkodó szomszéd a kutyatulajdonos után költözött a házba, tűrnie kell.

Ha az állandó kutyaugatásról mégis megállapítják, hogy valóban zavaró lehet a lakótársakra nézve, ilyenkor a jegyző vagy a bíróság határozatban dönt a kutya sorsáról. Ugyanakkor az állatvédelmi törvény védi a kutyákat, olyan nincs, hogy az ebet elviszi a gyepmester – írja a Bors. A határozat általában arra kötelezi a gazdát, hogy a kutyát tartsa más helyiségben a házon vagy lakáson belül.

Mindig kettőn áll a vásár: sokszor előfordul, hogy egy kutyatulajdonos nem megfelelően tartja állatait, ezzel zavarva környezetét. De az állatok titokzatos és azonnali „eltűnésével” fenyegetőzni biztosan nem helyes választás. A békés megegyezés része lehet, hogy a gazdik felmérik a probléma nagyságát, és szakértő segítségével próbálják meg orvosolni.

 

Ezek segíthetnek ilyen esetben:

Mi a szeparációs szorongás és mi nem az

Lehet, hogy a megoldás a kutyáknak készült tv csatorna

A gazdik két harmada lelkifurdalással hagyja otthon kedvencét

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...