Kutya és rock and roll – egy rockzenész és kutyája

Szakadáti Mátyás, zenész, és mindemellett kétszeres apuka. Életében a legfontosabbak közé tartozik a család, ahol nem csak egy éves kislányának, Miának, de Dorkának, az öt éves labrador kamaszlánynak is apukája. Dorka kutya kölyökkorától kezdve Matyiéknál van, éli vidáman és kiegyensúlyozattan életét. Milyen egy rockzenész kutyájának élete? Hogy kerül 9 kutya a Kőbányi Zenei Stúdióba? 

 

Hajrájához érkezett a Művészetek Völgye fesztivál. Ezen a hétvégén is fantasztikus programokkal vár még minden kutyával érkezőt Kapolcs, Taliándörögd és Vígántpetend. A Völgy idén igazi kutyabarát arcát mutatta a nagyközönségnek, több helyszínen is „kutyabarát” pontok kerültek kialakításra, ahol a kutyásokat apró figyelmesség várta. Azon kívül, hogy ebben az évben érkezett a legtöbb kutyás – és kutya – a fesztiválra, a legérdekesebb, ami talán a szervezőket is meglepte, hogy a fellépők között milyen sok kutyatartó van, mekkora kutyabarátság jellemzi az előadókat!

Szakadáti Mátyással a Póka Egon Experience koncertje után beszélgettünk a Művészetek Völgyében.

Ha jól tudjuk, több formációban is játszol dobon, sőt énekelsz, vokálozol is, sok koncerten és fesztiválon ott vagytok. Hol találkozhatunk Veled mostanság?

A Póka Egon Experiencet, a Póka-Tátrai Regenerációt és a MattSetet emelném ki, mindhárom formációval több koncerten is jelen vagyunk, megtalálható vagyok.

Egy zenésznek valószínűleg elég hektikus az időbeosztása, sokszor napokra is távol kerül családjától. Dorka kutya el szokott kísérni esetleg a fellépeskre? Összeegyeztethető egyáltalán ezzel az életformával a kutyázás?

Igen, valóban nem egyszerű a családot hosszabb időre távol hagyni, és természetesen jár lemondásokkal a zenész élet. Bármennyire is szeretném, hogy Dorka a legtöbb időt velem töltse, ez sokszor kivitelezhetetlen, hiszen nem való egy kutyának egy hangos koncert, de próba sem. Felelős kutytartóként odafigyelek arra, hogy csak akkor viszem magammal Dorkát, ha meggyőződtem róla, hogy az neki is jó. Azért előfordult egyszer, hogy velem jött egy koncertre, fel is lépett a színpadon – szó szerint, ugyanis egy óvatlan pillantban beszökött a színpadra, szerencsére nem történt semmilyen galiba. Ezután méginkább odafigyelek erre, hogy amíg játszom, addig biztos kezek őrizzék a kutyámat. 


Megérdemelt pihenés Dorkával

Mit gondolsz, lehet egy fesztivál kutyabarát?

Szerintem, ha mindenki betartja az írott és íratlan szabályokat, akkor igen. Legjobb példa erre a Művészetek Völgye. A kutyásoknak is tudniuk kell, hová mehetnek kutyájukkal, hol nem eshet négylábúiknak baja és nem zavarják az adott előadást sem. Szerencsére itt a Völgyben sok helyen megoldható ez.

Zenésztársaid sem „szűkölködnek” kutyában, igaz? 

Bizony, szinte mindenkinek van kutyája. Póka Egon egy drótszőrű német vizsla gazdája, Temesi Berci egy 12 éves beagle gazdája, ifj. Tornóczky Ferenc ugyan még kutyátlan, de Póka Egontól elirigyelte a német vizsla érzést, így hamarosan ő is egy drótszőrű német vizsla gazdája szeretne lenni.


Temesi Berci beagle kutyája és hangszere

A Facebookon a Kőbányai Zenei Stúdió is meg van jelölve munkahelyedként. A zenesuli sok tehetséget nevelt már ki, de másról is híres. Mesélnél erről?

A zenesuli valóban nem csak a zenei munkásságáról híres. Kilenc kutyát fogadott be a közösség és vigyáz rá folyamatosan, és ez fordítva is igaz: amióta kutyák vannak a zenesuliban, ők is vigyáznak ránk, egy betörés sem történt az elmúlt években – jegyzi meg Matyi nevetve. Mindenki imádja a kutyákat ott, mindenki foglalkozik velük, ahogy tud. Ahogy a zenére is, a kutyákra is igaz, hogy közösségépítő erejük van, igazi összetartó erővel bírnak.


Dorka összetartó ereje az iskolában is megmutatkozik

Mi a véleményed arról, ha egy kutya és egy gyerek is van a családban? Kislányod és Dorka kutya jól kijönnek egymással? 

Hihetetlenül jól megvannak egymással! Dorka már a párom pocakjában felfigyelt a kisbabára, Mia születése után pedig nagyon barátságosan fogadta. Egyébként is nagyon okos kutya, finoman, óvatosan és szelíden közelíti meg a kislányomat. 

Szabadidőtöket hol töltitek leginkább Dorkával?

Dorka egy energiabomba. Mindene a labda és a játék. Szerintem képes lenne kifulladásig is játszani! Sokat járunk a Római fürdőre, de gyakorlatilag mindenhova visszük, viszem magammal, ahová csak lehet. Szeretnénk kipróbálni a balatoni kutyás strandokat is, jókat hallottam róluk, Dorka biztosan nagyon élvezné.


Babaváróban

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Képek: Szakadáti Mátyás, Kutyabarát.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...