Két klón-kutyát is bemutatott a dél-koreai – orosz kísérlet, de valójában sokkal többen vannak

Nemrég két klón-kutya született egy orosz és dél-koreai projektben. A most két és három hónapos kölyköket a jakut lajkák két képviselőjének füleiből vett sejtek alapján alkották meg. A labor beszámolója szerint 2015-ig közel 700 kutyát klónoztak. Az EU-ban tiltottak az ehhez hasonló kísérletek.

A jelenlegi projekt célja, hogy megmentse az eltűnés szélén álló jakut lajka fajtát, amelynek egyedei szinte már teljesen eltűntek, de számos más célból is hoztak már létre genetikai másolatokat.

Az Ammosov Észak-Keleti Szövetségi Egyetem és az egyik legismertebb, klónozással foglalkozó laboratórium, a Dél-koreai Sooam Biotech Kutatási Alapítvány közös munkájaként hozták létre a két klónt. A két jakut lajka kölyök, a 8 hetes szuka Kyrachana és a három hónapos kan, Belekh nemrég érkezett meg Oroszországba egy genetikai vizsgálatra.

A dél-koreai labor nem elsősorban házikedvenceket klónoz: lemásolta már a legjobb katonai- és rendőrkutyákat, hogy a fegyveres erők munkáját segítsék szerte a világon, főleg saját országukban, az USA-ban és Kínában. Jakutsk-ba, Jakutföld fővárosába tavaly decemberben érkezett meg három klón belga juhászkutya.

A labor mellesleg 100,000 dollárért (27,5 millió forint) klónozta elhunyt házikedvencét annak, aki ki tudta fizetni az összeget. Beszámolójuk szerint 2015-ig 700 kutyát másoltak le.

Az „apa” kutya, akit a kísérlethez választottak, 12, az „anya” 6 éves. Fülükből nyerték ki azokat a részeket, amikből lényegében újra alkották a két kölyköt, és most ők is találkozhattak egymással.

A világ első klónozott kutyájaként számon tartott Snuppy, az afgán agár szintén Dél-Koreában született több mint 12 éve. Élete első évében több figyelmet kapott a világsajtótól, mint bármelyik kutya valaha, és 2008-ban még apa is lett – természetes úton, habár klónozott nősténytől születtek kölykei.


Snuppy (jobbra)

Az első klónozott állat az 1996-os születésű Dolly volt, a bárány, őt követte a 2001-es macska, CC (Copycat), majd jöttek az egerek, nyulak, malacok, tehenek és a lovak.

A klónozás nem mindenhol engedélyezett a világon, az egész EU területén például 2015 óta tiltott, sőt, klón kutyák leszármazottainak behozatala is törvénybe ütközik.

 

Ha érdekesnek találtad a cikket, ezek is érdekelhetnek:

Te klónoznád a kutyádat?

Nagy-Britanniában is született klón-kutya

a kutyák genetikai térképe sok titokra választ adhat

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: news.cgtn.com, rt.com
A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a kutyabarát.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni – azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...