A kutya új esélyt kapott, és koala-mentő lett

Bear túl nagy energiákkal rendelkező kutya volt eredeti családjának, így menhelyre került. De mára már egy nemzetközi állatjóléti alapítványnál munkát is kapott: hiperérzékeny szaglásával bárhol megtalálja a beteg és sérült koalákat, és megadja nekik azt a második esélyt, amit ő is megkapott. 

A border collie keveréket egy menhelyről fogadták örökbe, de a család hamar rájött, hogy nem magukhoz illő kutyát választottak. Szerencsére Bear esetében pozitívan alakult a szomorú helyzet, hiszen mondhatjuk, hogy így megtalálhatta élete hivatását.

Pontosan azok a képességek, amelyek nehezen kezelhető házikedvenccé tették, pontosan ezek teszik nagyszerű „koala-kutató” kutyává. Most minden napját a szabadban töltheti, fantasztikus orrának köszönhetően az eukaliptusz ültetvényeken bajba került vagy beteg koalákat kutatja fel.

A koalák kihaló félbe kerültek, életterük beszűkült, és súlyos veszélyben van. Nem csak az erdőtüzektől és a fertőzésektől szenvednek, de a várasiasodás, az ezzel járó forgalom, a környezetszennyezés és élőhelyeik elvesztése is súlyosan veszélyezteti őket.

Bear munkája ezért is egészen különleges. 96 százalékos biztonsággal felkutatja a koalákat, 95 százalék pontossággal meg tudja őket különböztetni minden más erszényestől.

„Bear élete átlagos, szomorú háttértörténettel indult. A család szerette, de sokáig maguknak sem merték bevallani, hogy nem bírnak az extrém energiákkal rendelkező kutyával” – mondta Josey Sharrad, az IFAW (Internatinal Fund for Animal Welfare) vadvilági aktivistája. – „Szerencsére, mikor a csapat rátalált Bear-re, tudtak adni neki egy második esélyt. Ennek köszönhető, hogy most Bear pedig a koaláknak adhat új esélyt. A koalák végveszélyben vannak Ausztráliában, de így nem csak őket mentjük meg, hanem a kutyákat is, akiket menhelyről hozunk ki. Nem minden eb képes erre a feladatra, Bear azonban tökéletes. Koncentrált, fegyelmezett, és ami a legfontosabb: soha nem jut eszébe bántani vagy üldözni a koalákat. Ez egy mindenki számára nyertes állapot.”

 

Mások is otthon érzik magukat a vadvilágban:

Ő az első ejtőernyős orvvadász kereső kutya

15 évesen meghalt a pingvinkolóniát megmentő hős kutyák egyike

Megmentették egymás életét, és most a legnagyobb kalandokat élik át

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Life with dogs

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...